Poeder en onrust van Argentinië tot Zwitserland

De miltvuurbesmettingen in de Verenigde Staten hebben wereldwijd voor onrust gezorgd. Van Argentinië tot Zwitserland zijn verdachte enveloppen en wit poeder gevonden.

Argentinië: Nadat wit poeder was gevonden in een stembureau in Buenos Aires zijn tien mensen opgenomen in een ziekenhuis.

Australië: De regering roept op tot kalmte, na zestien verschillende meldingen van miltvuur. Alle pakketten bevatten onschuldige poeders. In vijf steden werden gebouwen ontruimd, honderden medewerkers kregen ontsmettende douches.

België: Strengere wetgeving wordt voorbereid tegen grappenmakers. In België zijn verscheidene brieven met was- en melkpoeder aangetroffen.

Brazilië: Een Lufthansa-vliegtuig heeft het vliegverkeer in Rio de Janeiro gisteren enkele uren opgehouden nadat poeder onder een stoel werd gevonden.

Canada: Het Canadese parlement is gisteren geëvacueerd nadat poeder in de postkamer werd gevonden.

China: Postsorteerders van de afdeling internationale post in Hongkong eisen bij monde van de vakbond voor postbodes voorzorgsmaatregelen, de posterijen denken hierover na. In de rest van China wordt buitenlandse post zoals altijd gescreend bij binnenkomst. Het brandweerkorps van Hongkong heeft 46 beschermende pakken aangeschaft.

Denemarken: Een brief aan een reisbureau is gisteren onderzocht nadat medewerkers alarm sloegen. De envelop bleek leeg te zijn. Een stadsbus in Kopenhaven werd in allerijl ontruimd na de vondst van verdacht wit poeder.

Duitsland: De kantoren van bondskanselier Schröder werden gistermiddag ontruimd nadat hij een verdacht pakketje kreeg. Het bleek loos alarm. Een 32-jarige man is aangehouden op verdenking van het sturen van een brief met `verwarde' inhoud naar de hulporganisatie Shelter Now, waarvan acht hulpverleners in Afghanistan gevangen zitten. De brief bevatte geen antrax. In Chemnitz werd alarm geslagen nadat een man een pakketje kreeg met het woord `gift'. Het bleek een poster te bevatten.

Frankrijk: Meer dan 500 mensen zijn gisteren geëvacueerd nadat bij het Instituut voor Ruimtevaart en bij Ariane Space, de producent van de Arianeraket, in Essane drie brieven met een verdacht poeder werden bezorgd. Ook het Ministerie van Financiën, het College de France en een belastingkantoor in Parijs werden ontruimd. Dertig mensen werden uit voorzorg in een ziekenhuis opgenomen. Het poeder bleek ongevaarlijk.

Israël: Israëlische autoriteiten onderzochten gisteren een vliegtuig van El Al nadat in het toestel een ,,ongedefinieerde substantie'' was gevonden. Een handvol verdachte brieven wordt onderzocht. Resultaten zijn nog niet bekend.

Italië: In Genua zijn zaterdag vijf mensen voor onderzoek opgenomen in een ziekenhuis nadat zij een dreigbrief met een onbekend poeder in handen hadden gehad. Dat betrof echter een `grapje', zo bleek toen de dader zich meldde bij politie.

Japan: Werknemers van het centrale postkantoor van Tokio dragen sinds gisteren maskers. Alle internationale post wordt gescand, pakketjes zonder afzender worden vernietigd.

Litouwen: De kantoren van de krant Respublika werden gisteren ontruimd nadat witte poeder in een pakketje werd gevonden. Een werknemer werd uit voorzorg opgenomen in het ziekenhuis, maar vertoont nog geen symptomen van miltvuur.

Maleisië: De met de miltvuurbacterie besmette brief aan Microsoft heeft als poststempel Maleisië. De Amerikaanse regering heeft de Maleisische regering echter geen verdere informatie gegeven. ,,Wanneer we die krijgen, zullen we een onderzoek instellen'', aldus premier Mahathir.

Mexico: Vier politie-agenten zijn in een ziekenhuis in Mexico Stad opgenomen nadat ze na het openen van verdachte post klaagden over duizeligheid en een branderig gevoel. In de post zat rattengif.

Noorwegen: De regering stelt nieuwe richtlijnen op voor de postafhandeling. Verdachte post is nog niet gevonden.

Oostenrijk: Het vliegveld van Wenen werd zondag enige tijd gesloten nadat 300 gram poeder bij een van de balies was gevonden. Ook zijn drie verdachte brieven gemeld.

Slovenië: Vier enveloppen met poeder en kristallen zijn door de politie onderzocht. De resultaten zijn nog niet bekend.

Thailand: De regering raadt burgers aan verdachte post niet te openen, maar meldde tegelijkertijd dat het land geen doelwit voor terroristen kan zijn.

Tsjechië: Ruim dertig verdachte brieven, waaronder een voor premier Miloš Zeman, zijn onderzocht. Alle tests waren negatief.

Verenigd Koninkrijk: 600 kerkgangers moesten zondag de kathedraal van Canterbury verlaten nadat iemand in een van de kapellen poeder strooide.

Verenigde Naties: Een medewerkster ontving vorige week een brief met poeder, en een tweede brief kwam bij de postkamer binnen. In beide zat geen antrax.

Verenigde Staten: Als eerste geval werd op 4 oktober op het toetsenbord van een fotoredacteur van een uitgever in Boca Raton, Florida, antrax gevonden. Hij overleed aan de gevolgen van de besmetting; negen van zijn collega's zijn besmet. De afgelopen week kregen honderden abortusklinieken brieven met wit poeder. Daarin zijn tot nog toe geen miltvuurbacteriën gevonden. Wel werden ze aangetroffen in brieven aan Microsoft (Reno), The New York Times en tv-zender NBC (New York). Gisteren kreeg ook Tom Daschle, leider van de Democratische meerderheid in de Senaat, een brief die antrax bevatte. In het hele land worden openbare gebouwen ontruimd en vragen mensen om antibiotica.

Zuid-Korea: Alle openbare gelegenheden, waaronder bioscopen, winkels en scholen, in Seoul moeten nog deze week een brandoefening houden. Ook wordt aangeraden gasmaskers te kopen.

Zweden: De politie heeft vier verdachte brieven onderschept en doorgestuurd voor onderzoek. Alle waren gericht aan bedrijven, waaronder het Amerikaanse kledingconcern Levi Strauss.

Zwitserland: Een medewerker van het farmaciebedrijf Novartis AG ontving vorige week dinsdag een brief met poeder.