Philips stijgt ondanks verlies derde kwartaal

Philips won vanochtend flink aan koerswaarde op de Amsterdamse beurs in reactie op de bekendmaking van de cijfers over het derde kwartaal. Het elektronicafonds steeg met bijna 7 procent naar 24,76 euro. Het kwartaalverlies van 799 miljoen euro (1,7 miljard gulden) dat Philips vanochtend bekendmaakte, was slechter dan analisten voorspelden en de koers daalde dan ook in een eerste reactie. Het bestuur van Philips zei niet uit te kunnen sluiten dat er meer dan de al eerder aangekondigde 10.000 werknemers hun baan gaan verliezen.

De AEX-index stond tegen het middaguur met een winst van 1 procent op 455 punten.

Branchegenoot van Philips wanneer het gaat om chips, ASML, won vanochtend ook aan koerswaarde. De producent van chipmachines steeg met 3 procent.

De klappen die gisteren uitgedeeld werd aan de financiële waarden, met ING als grootste verliezer, werden vanochtend licht gecorrigeerd. ING won 4 procent terug en ook ABN Amro (plus 1,3 procent), Fortis (plus 0,5 procent) en Aegon (plus 3,5 procent) stonden op winst. Gisteren werd ING gedwongen een winstwaarschuwing af te geven, omdat de resultaten van ING's Amerikaanse verzekeringspoot Reliastar slechter blijken te zijn dan direct na de aanslagen op 11 september aangekondigd werd.

Fondsen uit de voedingssector Ahold (supermarkten) en Unilever (voedingsmiddelen) stonden vanochtend op verlies, net als producent van luxe producten Gucci. Beleggers vrezen dat het consumentenvertrouwen verder afneemt, en dat deze concerns van teruglopende inkomsten last zullen krijgen.

Beleggers waren niet erg enthousiast over Akzo Nobels aangekondigde samenwerking met Shell in de ontwikkeling van dunne zonnecellen. Akzo verloor 0,1 procent. Koninklijke Olie stond op 1,3 procent winst.

Het aandeel Ajax stond vanochtend met 2 procent winst op 5,35 euro. Beleggers toonden zich daarmee tevreden met de bekendmaking dat het voetbalbedrijf voor het tweede achtereenvolgende jaar verlies heeft geleden. In het boekjaar 2000/2001 verloor Ajax 8,2 miljoen euro, ruim 18 miljoen gulden.

Ondanks de matige prestaties van de twee grote Amerikaanse beurzen in New York, Dow Jones en Nasdaq, stonden verder alle toonaangevende beurzen vanochtend wereldwijd in de plus. De Nikkei-index in Tokio won bijna 2 procent tot 10.637 punten, en ook de grote Europese beurzen stegen met vergelijkbare percentages.

In Londen was telecomconcern British Telecom het meest in het oog springende fonds. Het op één na grootste telecomconcern van het land maakte bekend de verliesgevende samenwerking Concert met het Amerikaanse AT&T op te heffen. De diensten van Concert hadden vooral multinationals moeten aanspreken. Het opheffen van het samenwerkingsverband levert 2.300 ontslagen op. De koers van British Telecom steeg met 3,2 procent.

BT's tegenhanger in Frankfurt, Deutsche Telecom, werd vanochtend lager gewaardeerd door beleggers. Samen met technologiefonds Siemens - waarvan het verlies werd ingegeven door Philips' resultaten - was het de grootste daler van de DAX-beursgraadmeter. Luchtvaartmaatschappij Lufthansa steeg met iets minder dan 4 procent in correctie op de heftige verliezen van de afgelopen weken.