Philips krijgt lek niet boven water

Philips blijft in de kosten snijden, maar slaagt er niet in de verliezen te stelpen. Een sporadische opleving in de komende maanden is heel iets anders dan structureel herstel.

In de maand voor de aanslagen in de Verenigde Staten zag Philipspresident Gerard Kleisterlee nog enkele kleine lichtpuntjes die wezen op vertrouwen bij de consument. Maar sinds 11 september houdt Philips de adem weer gewoon in. ,,We hebben in de weken daarna meer kleine tv's verkocht'', aldus financieel bestuurslid Jan Hommen vanmorgen. Maar daarmee was ook al het goede nieuws gebracht.

Philips blijft in de kosten snijden, maar slaagt er vooralsnog niet in de verliezen te stelpen. Met een nettoverlies van bijna 800 miljoen euro (1,7 miljard gulden) in de maanden juli tot en met september bleef Philips opnieuw achter bij de verwachtingen van analisten. Dankzij de verkoop van Philips' mobiele-telefoonfabrieken aan China Electronics zijn de verliezen in dit deel van het bedrijf vrijwel verdwenen (2 miljoen euro in het derde kwartaal van dit jaar). Maar elders in het bedrijf zijn de lekken nog niet boven water.

Philips' chipfabrieken stonden in het derde kwartaal voor een groot deel leeg. De bezetting ervan kwam in de maanden juli tot en met september uit op 36 procent. Hommen voorziet een lichte verbetering in het voor Philips Semiconductors altijd sterke laatste deel van het jaar, maar ten opzichte van het laatste kwartaal van 2000 pakt de vergelijking ongunstig uit: de omzetdaling zal naar schatting 40 procent bedragen.

Philips heeft zijn chipvoorraden de laatste maanden sterk teruggebracht en voorziet dat de bezettingsgraad tussen oktober en december iets omhoog kan, tot tussen de 40 en 45 procent. Het concern blijft daarmee ver verwijderd van de bezetting van 60 procent die Philips Semiconductors nodig heeft om quitte te draaien.

Zicht op structurele verbetering is er niet. Hommen citeerde vanmorgen de verwachtingen van marktanalisten die voor komend jaar een groei van de markt voorzien met vijf procent. ,,Maar ze zien de uptick niet eerder dan de tweede helft van komend jaar'', aldus Hommen.

Intussen zitten werknemers van Philips' chipfabrieken in Nijmegen werkloos thuis. Het concern heeft van de arbeidsinspectie geen toestemming gekregen voor tijdelijke arbeidstijdeverkorting. ,,Daardoor moeten we misschien dingen doen die we niet willen doen'', sprak Hommen vanmorgen dreigend.

Op de voor Philips als toeleverancier belangrijke markten voor mobiele telefoons en pc's maakte Hommen vanmorgen een onderscheid. Mobieltjes, waarin Philips' antennes, chips en beeldschermpjes verwerkt worden, zullen het komend jaar weer enige groei laten zien. Op de mondiale pc-markt, belangrijk voor de afzet van Philipsmonitoren en interne dvd-spelers, is daarentegen ,,van herstel nog geen sprake''.

Ook in de divisie Consumentenelektronica is ondanks verschillende harde ingrepen voorlopig geen zicht op zwarte cijfers. Hommen benadrukte vanmorgen opnieuw dat Philips met de verkoop van televisies en (digitale) videorecorders in met name in de Verenigde Staten een probleem heeft. Elders in de wereld boekt Philips Consumentenelektronica winst al wordt daarbij voor het gemak afgezien van (zeer grote) eenmalige lasten voor reorganisaties en ontslagen. De voltallige raad van bestuur brengt binnenkort een bezoek aan de VS, maar Hommen waarschuwt voor hoge verwachtingen. ,,We hebben daar al vijftig jaar problemen. Die lossen we niet op door in onze vingers te knippen.''

Al met al is het `mogelijk' kleine verlies waarover Philips afgelopen zomer nog sprak alweer bijna vergeten. In zijn persbericht voorspelt Philips vanmorgen een verlies over het vierde kwartaal van 200 tot 250 miljoen euro. Tezamen met de 378 miljoen euro in de eerste negen maanden loopt het totale nettoverlies van Philips dit jaar op tot 600 miljoen euro, zo bevestigde Philips vanmorgen.

Dit cijfer was vanmorgen aanleiding voor verwarring en een aanvullend persbericht tegen het middaguur. Hoe dan ook kan aan het cijfer weinig waarde worden gehecht. Het negatieve resultaat dat Philips verwacht valt in het niet bij de eenmalige lasten van 1,25 miljard euro, voor reorganisaties, en 550 miljoen euro voor overgenomen bedrijven.

    • Michiel van Nieuwstadt