Ook wierrookkegeltje zaait onrust

Nergens is daadwerkelijk miltvuur aangetoond, maar op vele plaatsen was er wel onrust. Een door de frankeermachine verpulverde wierrookkegel bleek een van de boosdoeners.

Een overzicht van post die de afgelopen 24 uur op diverse plekken opdook en onrust zaaide.

Alkmaar: In de Rabobank en twee naburige winkels zijn sinds vanochtend 28 medewerkers opgesloten nadat bij de bank een enveloppe was bezorgd met het opschrift `Dit is miltvuur', en wit poeder erin. Het personeel heeft van de plaatselijke GGD het advies gekregen de eerste paar uur niet te eten of drinken.

Almelo: Bij het Amerikaanse bedrijf 5M Company aan de Plesmanweg kwam maandag een enveloppe binnen waar bij opening poeder uitwarrelde. De GGD die werd ingeschakeld, heeft preventieve maatregelen genomen: betrokken medewerkers konden douchen, kregen schone kleren en mochten desgewenst antibiotica nemen. Tot die tijd kon niemand naar huis. Omdat het poeder ook op andere post is terechtgekomen, kan een woordvoerder van de gemeente niet bevestigen of het hier om een mailing gaat van de Caesar Groep in Utrecht. Dat bedrijf zond open enveloppen met daarin los een wierookkegeltje naar 3.608 Nederlandse bedrijven. Het kegeltje zou in sommige gevallen door de frankeermachine zijn verpulverd. De Caesar Groep heeft inmiddels zijn excuus aangeboden voor de ontstane onrust.

Hoofddorp: In de postkamer van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) in Hoofddorp is vanmorgen tegen elf uur een verdachte envelop met poeder aangetroffen. Dit bevestigt een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer. ,,De straat is afgezet en in de postkamer worden nu acht mensen apart gehouden. Zij worden zometeen ontsmet.'' Medewerkers van de IND mochten niet naar buiten. Het luchtcirculatiesysteem van het kantoorgebouw werd uitgezet, de straten rond het gebouw werden afgezet. Vanmiddag was nog niet duidelijk of het daadwerkelijk een biologische aanslag betrof.

Nieuwegein: Na melding van een verdacht postpakje in een lokaal postsorteercentrum, gisteravond, is vannacht de complete rampenstaf van de gemeente bijeengekomen. Ten minste acht vertegenwoordigers van de lokale autoriteiten, onder wie de burgemeester en de gemeentesecretaris, hebben maatregelen genomen om de 300 medewerkers van het bedrijf te ontsmetten. Tegelijkertijd is het poeder onderzocht door het laboratorium ID Lelystad. Daar bleek bij een eerste snelle test van miltvuur geen sprake. Daarop is de ontsmettingsprocedure onderbroken. De 24 mensen die (mogelijk) in direct contact zijn geweest met het betreffende pakketje, waren toen al ontsmet, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Zwaag: Dertien medewerkers van AB/OVO Media in Zwaag (Noord-Holland) hebben gisteren van half tien 's ochtends tot kwart voor vier 's middags in het gebouw opgesloten gezeten, nadat er poeder was gekomen uit een enveloppe van de Caesar Groep. ,,Ramen moesten dicht, deuren dicht en de ventilator uit'', aldus mededirecteur M. Zoutendijk. Toen de medewerkers weer naar buiten mochten, is hun aangeraden hun kleren apart te houden, totdat nader onderzoek van ID Lelystad zeker maakt dat het geen miltvuur betreft.