`Onze tegenstanders ruiken momenteel bloed'

Erwin Koeman (40) debuteert vanavond tegen Lazio Roma als PSV's assistent-trainer in de Champions League. ,,Het zou uniek zijn als mijn broer Ronald en ik straks als hoofdcoaches tegenover elkaar staan.''

Als zijn dochtertje geen bijzonder onderwijs zou volgen, was Erwin Koeman nu misschien trainer van FC Groningen geweest. De ex-international werd deze zomer benaderd de opvolger te worden van Jan van Dijk, maar hij en zijn vrouw kozen ervoor hun kind op school te houden in Heeze, bij Eindhoven. Daardoor kon het gebeuren dat Koeman vorige week van trainer van het tweede elftal werd gepromoveerd tot assistent van hoofdcoach Erik Gerets, als opvolger van de weggezonden Ernie Brandts.

Misschien ligt voor hem wel meer in het verschiet wanneer de Belg vanaf volgend seizoen als een Engelse manager gaat opereren. Voorzitter Harry van Raaij was al gecharmeerd van de speler Erwin Koeman. Toen de voormalige middenvelder op twintigjarige leeftijd onder trainer Thijs Libregts door PSV werd verhuurd aan FC Groningen, zei de supporter Van Raaij tegen de toenmalige vice-voorzitter dat hij geen seizoenkaart meer wilde kopen. ,,Want ik vond hem toen al een technische speler.''

Welke afspraken heb je gemaakt met het bestuur over de periode na dit seizoen?

Erwin Koeman: ,,Geen. Dat zal begin volgend jaar gebeuren en dan moet er wat op papier gezet worden. Ik weet dat PSV naar een andere structuur wil rond de hoofdtrainer, maar voor mij speelt dat nog niet. Ik leef van dag tot dag, zo deed ik dat ook als voetballer.''

Heb je je collegiaal opgesteld ten opzichte van Ernie Brandts, die de zondebok lijkt te zijn geworden van de slechte resultaten in de competitie?

,,Wat dat betreft kan ik gewoon in de spiegel kijken. Ten eerste heb ik nooit besprekingen van de technische staf bijgewoond en ben dus niet betrokken geweest bij wat er in het verleden speelde. Ten tweede heb ik de voorzitter gevraagd of alles goed met Ernie wordt afgehandeld. Dat zou gebeuren. Ten derde heb ik Ernie zelf gebeld. Hij wenste me succes.''

Assistent-trainers spelen vaak eeuwig de tweede viool.

,,Ik niet. Ik kon naar KV Mechelen en er waren afgelopen zomer ook contacten met FC Groningen. Daar heb ik gevoetbald, daar wonen mijn ouders, die club blijft toch trekken. Ik stond ernstig in dubio. Mijn vrouw zag het absoluut niet zitten. Het is voor mijn dochter, die aan epilepsie lijdt, maar goed dat we het niet hebben gedaan. Ik heb afgelopen zomer voor drie jaar bij PSV getekend. Ik zou oorspronkelijk volgend jaar assistent worden bij het eerste team. Zonder die toezegging was ik bij PSV weggegaan.''

Van jouw trainersloopbaan is weinig bekend. Dat geldt niet voor die van Ronald.

,,Ronald heeft de kans gegrepen als assistent mee te gaan naar het WK in Frankrijk. Verder kon hij aan de slag bij Barcelona. Het leek mij vroeger leuker om scout te worden of een baantje te nemen als pr-functionaris. Ik zag er een beetje tegenop na vijftien jaar weer de schoolbanken op te zoeken. Voordat ik in 1998 als speler stopte bij FC Groningen heb ik evenwel twee trainersdiploma's in één seizoen gehaald. Sinds vorig jaar mag ik ook het eerste elftal coachen. Ik ben het er niet mee eens dat die opleiding in Zeist voor ex-internationals overbodig is. In de praktijk blijkt dat topspelers niet altijd goede coaches worden. Al weet je veel van techniek en tactiek, je moet het ook nog kunnen overbrengen. Je dient als trainer leiding te geven aan een groep van veertig, vijftig spelers. Dan moet je verbaal sterk zijn. Als je lulkoek verkoopt prikken voetballers er zo doorheen, wie het ook zegt. Mijn voordeel is dat ik als speler al een leidinggevend figuur was. Als er iets georganiseerd moest worden, zoals etentjes, nam ik altijd het voortouw.''

Als spelers vochten jullie al stevige duels uit, het zou ook bijzonder zijn wanneer jij en Ronald nu tegenover elkaar komen te staan als hoofdtrainers. Hoewel je broer ook is genoemd als coach van PSV.

,,Ja, dat zit er voorlopig niet in. Ronald heeft gezegd dat ik zijn assistent mocht worden bij PSV. Nu mag hij komen als mijn assistent. Ha, ha. Hij heeft ook voor de grap gezegd dat ik aan de stoelpoten van Brandts heb gezaagd. Het hoort allemaal een beetje bij de humor tussen ons.''

Heb je als trainer overeenkomsten met Ronald?

,,Hij laat ook wel eens de teugels vieren en hamert niet de hele dag op allerlei regeltjes. Plezier in het voetbal is belangrijk. Ronald is recht-door-zee. Ik denk dat ik dat ook ben. Al moet ik dat nog bewijzen op het hoogste niveau.''

Waarom gaat het niet goed met PSV in de competitie?

,,Enerzijds omdat bepaalde spelers aan het begin van het seizoen niet de vorm van vorig jaar hadden. Dat geldt niet alleen voor de verdedigers. Voorin geven we bij balverlies veel ruimte weg, waardoor het middenveld in de problemen komt. Er wordt onderling ook niet goed gecoacht in het veld. Onze tegenstanders weten dat PSV in de omschakeling veel te traag is. Ze ruiken als het ware bloed, laten ons het spel maken en slaan terug met snelle counters. PSV-Vitesse was daarvan een mooi voorbeeld. Onze spelers moeten er in hun bovenkamer bewuster van worden waar ze mee bezig zijn. Je kunt niet routineus voetballen. Het gaat niet meer zo makkelijk als twee jaar geleden. Dan moet je gedisciplineerd spelen. Dan mag je niet je tegenstander laten lopen in de veronderstelling dat een ploeggenoot hem wel van je overneemt.''

    • Erik Oudshoorn