Ontslagen Siemens en Commerzbank

Twee toonaangevende Duitse ondernemingen, Commerzbank en elektronicareus Siemens, hebben gisteren aangekondigd duizenden banen te zullen schrappen. Commerzbank wil 3.400 van de in totaal 40.000 werknemers kwijt, Siemens slankt zijn divisies voor mobiele telefonie en netwerkdiensten met nog eens 7.000 mensen af, nadat deze zomer al 8.000 banen waren geschrapt.

De Commerzbank, de vierde financiële instelling van Duitsland, heeft in de maanden juli en augustus een verlies van ongeveer 120 miljoen euro (264,5 miljoen gulden) geïncasseerd. Cijfers voor de maand september zijn er nog niet, maar de onderneming liet doorschemeren dat ook voor die maand het resultaat negatief is.

Op de beurs in Frankfurt werd het slechte nieuws begroet met een koersdaling van 7 procent. Het aandeel is sinds begin dit jaar bijna in waarde gehalveerd. De bank is nu nog maar 8,7 miljard euro waard en daarmee een potentieel doelwit geworden voor een vijandige overname.

Over het gehele jaar hoopt het bedrijf vooralsnog in de plus te kunnen eindigen. De personeelsreductie is de eerste in een reeks maatregelen waarmee de bank de malaise het hoofd wil bieden. Waarop de bank verder wil bezuinigen is nog niet bekend. Wel werd duidelijk dat twee directieleden van Commerzbank als onderdeel van de sanering het veld moeten ruimen.

De divisie voor telecommunicatienetwerken van Siemens, ICN, probeert zich al enig tijd aan te passen aan de ingezakte investeringen van haar belangrijkste klanten, de telecombedrijven. In totaal moeten er 10.000 banen verdwijnen. Bij de afdeling voor mobiele telefonie, ICM, verdwijnen in totaal 5.000 arbeidsplaatsen. Samen moeten de telecomdivisies 2,4 miljard euro bezuinigen. Vorig boekjaar behoorden de telecombedrijven van het concern nog tot de grote winstmakers.

    • Michel Kerres