Musharraf wil snel einde aan aanvallen VS

De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft bij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, aangedrongen op een snelle afronding van de militaire campagne in Afghanistan.

Maar Musharraf wil geen ,,deadline'' noemen voor het beëindigen van de aanvallen, die vooralsnog kunnen rekenen op de goedkeuring van Islamabad.

Musharraf zei dat vanmiddag na afloop van zijn ontmoeting met Powell. Die is naar Islamabad gekomen om Pakistan te bedanken voor zijn steun aan de internationale coalitie tegen terrorisme. Powell zei dat een solide basis is gelegd voor een diepe en duurzame relatie tussen Pakistan en Amerika en stelde Pakistan economische hulp in het vooruitzicht. Hij zei ook de Pakistaanse wens te delen dat in Afghanistan zo snel mogelijk ,,een brede, multi-etnisch samengestelde'' regering wordt geïnstalleerd, en zegde actieve Amerikaanse steun toe bij het vinden van een oplossing voor het conflict met India over Kashmir.

Musharraf onderstreepte nog eens dat Pakistan niet direct betrokken is bij de bombardementen in Afghanistan. Het verstrekt inlichtingen, stelt delen zijn luchtruim open en geeft logistieke steun. Volgens de president moeten de aanvallen ,,kort'' duren en ,,in overeenstemming met de militaire doelstellingen'' zijn, maar hij wilde geen tijdsperiode noemen waarbinnen die doelstellingen zijns inziens moeten zijn verwezenlijkt. Ook Powell wilde niet zeggen wanneer naar zijn inschatting de acties worden beëindigd.

Musharraf zei dat alleen een ,,multi-etnische regering, die in vrijheid wordt gekozen door de Afghaanse bevolking zonder bemoeienis van het buitenland'' kan zorgen voor ,,duurzame stabiliteit'' in Afghanistan en een begin maken met de wederopbouw van het land.

,,Geen van de strijdende partijen moet proberen een oplossing op te dringen'', waarschuwde hij in een kennelijke verwijzing naar de Noordelijke Alliantie.