Jamie is niet meer pukka

Het kon natuurlijk niet uitblijven. De chef die in 1999 de wereld nog onderwees in het zonder blabla en poeha koken lijkt na twee jaar sterrendom met zijn eigen regels te breken.

Want Jamie – The Naked Chef – Oliver heeft de markt overvoerd en dan vooral met hemzelf. Na zijn twee succesvolle kookboeken en bijbehorende televisieseries is er ook een Jamie Oliver-cd met daarop zijn favoriete nummers voor bij het koken, en een cd van Jamie Olivers obscure band Scarlet Division. Ook schrijft hij columns in de Sunday Times en Marie Claire, doet hij kookshows in het land, verscheen hij in iedere talkshow en maakte hij reclame voor de supermarktketen Sainsbury (om vervolgens te verklaren dat hij er nooit boodschappen deed). Het nieuws dat Jools, zijn vrouw, zwanger is stond op de cover van ieder roddelblad.

Bijna iedere avond dringt Jamie zich wel ergens aan je op, ditmaal met zijn nieuwe kookboek en bijbehorende kookserie, vanaf vanavond te zien bij de BBC.

En ook daarmee lijkt het mis te zijn gegaan. De gerechten zijn nog wel eenvoudig en stripped to the bare, zoals Jamies mantra gaat, maar voor een deel volstrekt overbodig. Twee pagina's over zelf ijslollies maken – vormpjes met sap laten invriezen – is zelfs voor diegenen die een ei bakken nog moeilijk vinden te veel van het goede. En hoewel het boek even dik is als zijn twee voorgangers, zien we vooral veel foto's van Jools, Jamie's vrienden, zijn neefjes, nichtjes en vader en krijgen we hun favoriete recepten voorgeschoteld, waaronder Honeymoon Spaghetti – een gerecht dat Jamie en Jools aten in Positano, Italië, tijdens hun huwelijksreis. Het is allemaal nét wat te veel privé-informatie, die je bovendien in de keuken echt niet nodig hebt.

Ook Jamie's straatjongenscharme lijkt aan zijn eind te komen. In de nieuwe serie is alles wicked of pukka, wat de kijker zo langzamerhand op de zenuwen gaat werken. Want hoe vaak maak je de allerbeste kip ter wereld? En waarom moet hij zonodig koken met zanger Jay van de popgroep Jamiroquai, en met deejay Fatboy Slim? Het avontuur op 10 Downing Street, waarbij Tony Blair Jamie uitnodigde om een van zijn recepten klaar te maken voor de Italiaanse premier, werd al tot vervelens toe verteld, en deed al af aan de eenvoud die de 26-jarige chef zegt te bezitten.

Gelukkig zijn veel van de recepten nog wel de moeite waard, want Jamie Oliver heeft een goede neus voor combinaties van smaken. Al op zijn elfde kookte hij maaltijden voor honderd man in de pub van zijn vader in Sussex, op zijn zestiende vertrok hij naar het Westminster Catering College en na afloop werd hij aangenomen bij het fameuze Neal Street-restaurant in Londen van topchef Antonio Carluccio. Vervolgens werkte hij bij het even bekende River Café en sinds kort is hij hoofd-chef bij Monté's. Het is te hopen dat hij zich voorlopig daarop concentreert en na deze serie even van de televisie blijft. Dan kunnen de kijkers in alle rust zijn recepten uitproberen, talloze dinertjes organiseren, en wanneer iedereen uitgegeten is, mag Jamie Oliver best met een vierde serie en boek komen; zonder sterren, zonder vrienden, maar mét goede gerechten.

Happy Days with the Naked Chef, BBC2, 21.30-22.00u.

    • Titia Ketelaar