HSBC wil geld voor analistenrapport

De Britse zakenbank HSBC wil betaald worden voor het schrijven van onderzoeksrapporten over Nederlandse beursfondsen. ,,Het is een zuiver zakelijke propositie'', zegt directievoorzitter van HSBC in Nederland D. de Jong. ,,Wanneer een concern `nee' zegt op ons verzoek, stoppen we het beursfonds te volgen, bij `ja' gaan we ermee door.''

HSBC vraagt kleinere beursfondsen, de smallcaps, 10.000 euro per jaar voor deze dienst. Volgens de bank zijn de ondernemingen hiermee gediend, omdat zij op deze manier aandacht en liquiditeit van het fonds genereren.

De Jong denkt dat zijn bank de enige instelling in Nederland is die de diensten van de analisten op de wijze aanbiedt. Hoofd van de analisten H. Hakker van zakenbank Metzler wil zich verre houden van het laten betalen voor advies. ,,Voor ons telt maar één ding: het zo eerlijk mogelijk weergeven van onze mening over een fonds. Wanneer wij geld zouden vragen voor research, wordt dat meteen moeilijker.'' Volgens Hakker lijdt de naam van analisten onder de schijn van afhankelijkheid die ontstaat wanneer voor de diensten betaald wordt door fondsen.

HSBC betreurt dat maar weinig beursfondsen ,,door het zakelijke voorstel heen hebben kunnen kijken''. Tot nu toe hebben ,,minder dan tien'' fondsen positief gereageerd op HSBC's verzoek. Aan de Amsterdamse lokale markt zijn een kleine honderd smallcaps genoteerd. Volgens De Jong ,,zal de onafhankelijkheid van HSBC overeind blijven.''

De Stichting Toezicht Effectenverkeer heeft geen bezwaar aangetekend tegen HSBC's `zakelijke voorstel', zolang de analistenrapporten maar aan de STE-regels voldoen. ABN Amro zegt zich niet te willen laten betalen voor research, omdat dit de onafhankelijkheid in gevaar zou kunnen brengen.