Griek verdacht van antieksmokkel

De Griekse politie in Thessaloniki heeft een 42-jarige eigenaar van een platenwinkel gearresteerd die wordt verdacht van illegale handel in archeologische objecten. Dat heeft het persagentschap ANA in Athene meegedeeld. De politie heeft in de tuin van een vakantiehuisje 550 voorwerpen gevonden die dateren tot ongeveer 620 voor Christus. Daaronder zijn beelden, kruiken, juwelen, speerpunten, helmen en wapens, 1718 gouden, zilveren en bronzen munten en meer dan 1000 potscherven. Op de zwarte markt zouden ze naar schatting zo'n 30 miljoen gulden opbrengen. De verdachte heeft verklaard dat hij al twintig jaar een verwoed verzamelaar is en dat hij de meeste objecten zelf heeft gevonden bij illegale graafwerkzaamheden in het noorden van het land. Bij de man is een metaaldetector aangetroffen, alsmede buitenlandse deviezen ter waarde van enkele tienduizenden guldens. In Griekenland is het verboden archeologische objecten te kopen, verkopen, op te graven of te bezitten zonder een speciale vergunning.