Filippijnen gelasten arrestatie van Imelda

In de Filippijnen is vandaag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de 72-jarige Imelda Marcos, echtgenote van de in 1989 overleden dictator Ferdinand Marcos.

Imelda Marcos wordt op vier punten beschuldigd van corruptie. Zo zou ze volgens het arrestatiebevel ,,twijfelachtige'' bankrekeningen hebben in Parijs en Zwitserland. Deze rekeningen stammen uit de tijd dat Marcos minister was van `Humanitaire Schikkingen' tijdens het bewind van haar man van 1966 tot 1986. De bankrekeningen zouden op naam staan van charitatieve organisaties, maar volgens de anticorruptierechtbank Sandiganbayan zijn het niet-bestaande organisaties die gevoed zijn door illegaal verkregen kapitaal.

Ferdinand Marcos werd in 1986 afgezet nadat zijn familie twintig jaar lang de Filippijnen had geplunderd en de economie aan de rand van de afgrond had gebracht. Marcos, die naar Hawaii moest uitwijken, staat thans in het Guinness-recordboek als de meest succesvolle dief die de wereld ooit heeft gekend. Imelda heeft altijd ontkend dat haar man zich schuldig zou hebben gemaakt aan plundering: ,,Het enige goud dat mijn man bezat zat in zijn hart.''

De Marcos-familie is in delen van het land nog populair. Ferdinand junior is gouverneur in de provincie waar zijn vader diens carrière begon, juniors zus Imee is parlementslid.

De advocaten van Marcos lieten weten dat Imelda geen dag in de gevangenis zal zitten en dat ze de borg van 30.000 peso per aanklacht (in totaal 5.000 gulden) zelf zal komen betalen. Het is de tweede keer dat Marcos voor corruptie wordt aangeklaagd.