EMI haalt met Levy een risico binnen

De magere tijden hebben de noodzaak van veranderingen bij het muziekconcern EMI onderstreept. EMI heeft gezegd dat het daar klaar voor is, met een bezuinigings- en rationaliseringsplan. Er was geen andere mogelijkheid, omdat de concurrentie-toezichthouder verhinderd heeft dat EMI binnen de muziekindustrie een vriendelijk moederbedrijf vond. EMI wil zich nu begin volgend jaar uit de productie en distributie van muziekcd's terugtrekken.

De aanstelling van Alain Levy als topman van Recorded Music past goed in dat beeld. Deze divisie voor muziekrechten is het hart van het concern en de speerpunt voor toekomstige groei. Levy brengt zijn reputatie als toegewijd manager met zich mee en zal beter dan zijn voorganger in staat zijn om de kosten in overeenstemming te brengen met het marktaandeel. Zijn komst vormt ook een kans om EMI de samengebundelde institutionele cultuur te geven die het concern tot nu toe mist. De autonomie van de managers van EMI's platenlabels zal daardoor waarschijnlijk ingeperkt worden. Levy staat bekend om zijn nuchtere aanpak; hij zal weinig tijd kwijt zijn met filosoferen en zijn tanden zetten in het uitbouwen van de artiestenstal van EMI.

Maar er zit nog een aspect aan de benoeming van Levy. Hij neemt zijn rechterhand David Munns mee en heeft zich in het hoofdkantoor gevestigd, in plaats van bij de platenmaatschappijen. Het duo zal binnen de top van het concern een spilfunctie vervullen. Als Levy zijn missie tot een succes maakt, zijn de dagen van Eric Nicoll als bestuursvoorzitter waarschijnlijk geteld.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Paul Rayne