Draadloze diensten

Nederlandse topmanagers van de grote, beursgenoteerde bedrijven hebben weinig vertrouwen in het betalen en bestellen van producten via mobiele telefoons. Zes van de tien bestuurders verwacht nooit draadloze diensten te gaan gebruiken binnen het bedrijf. Dit blijkt uit onderzoek van Accenture (voorheen Andersen Consulting). Dit advieskantoor ondervroeg wereldwijd 840 topmanagers, waarvan 33 uit Nederland, naar het gebruik van elektronische handel via internet en mobiele telefonie. Met het gebruik van draadloze diensten is het Nederlandse topmanagement een stuk pessimistischer dan de Europese collega's. Twee van de tien Europese managers verwacht nooit mobiele diensten toe te passen.

Volgens H. de Boer, die het Nederlandse deel van het onderzoek leidde, blijkt uit het onderzoek dat Nederland in het algemeen achterloopt met het gebruik van informatietechnolgie in de bedrijfsvoering. ,,Er is in de top relatief weinig kennis en het onderwerp staat laag op de agenda. Informatietechnolgie wordt gezien als een ondersteunend instrument en niet als strategisch.''

Hoewel Nederlandse topmanagers zichzelf als innovatieve leiders zien, aldus Accenture, ziet slechts 15 procent financiële voordelen in elektronische handel.