Concorde weer lucht in vanaf november

Air France (AF) en British Airways (BA) voeren vanaf 7 november weer vluchten uit met het supersonische passagiersvliegtuig de Concorde. Bijna anderhalf jaar geleden werden de vluchten van Parijs en van Londen naar New York stopgezet, omdat een Concorde van Air France kort na de start neerstortte. Bij het ongeluk kwamen alle 113 inzittenden om het leven.

Volgens Jean-Cyril Spinetta, president van Air France, is het hervatten van de Concorde-vluchten ,,een teken van vertrouwen'', zowel ,,in de toekomst van ons bedrijf'' als ,,in de luchtvaart, die door de tragische aanslagen van 11 september wereldwijd wreed getroffen is''. Spinetta ziet in het herstel van de legendarische supersonische lijndienst ook ,,een eerbetoon (-) aan de inwoners van New York, aan hun moed (-) en aan hun geest van wederopbouw''. Volgens AF heeft Rudolph Guliani, burgemeester van New York, gezegd ,,trots'' te zijn op de terugkeer van de Concorde en beschouwt ook hij die als ,,symbolisch voor de geestesgesteldheid van de New-Yorkers ten aanzien van de wederopbouw van (hun) stad''.

Air France zal vijf Concorde-vluchten per week uitvoeren, BA zes. Bij AF kon gistermiddag al geboekt worden, bij BA vanaf vandaag. Hoeveel reizigers al geboekt hebben, kon AF vanochtend niet zeggen. Een reis met de Concorde kost ongeveer 21.000 gulden.

De Concorde-vluchten werden stopgezet hangende het onderzoek naar de toedracht van het ongeluk op 25 juli vorig jaar, bij Gomesse, een stadje ten noorden van de Franse hoofdstad. Een klapband, veroorzaakt door een metalen strip die op de startbaan lag, had een fatale kettingreactie op gang gebracht. Delen van de band hadden een gat geslagen in de in de vleugels van het toestel ondergwebrachte tanks. De Franse bandenfabrikant heeft nu banden ontwikkeld, die in kleine fragmenten uit elkaar spatten in geval van een klapband en de wanden van de tanks zijn verstevigd.

    • Pieter Kottman