Burgemeester Leeuwarden onderhandelt over vertrek

Burgemeester Loeki van Maaren-van Balen (PvdA) van Leeuwarden onderhandelt met de gemeente over een vertrekregeling. Het college van B en W wil alleen kwijt dat er gesproken wordt over de positie van de burgemeester. Maar verscheidene raadsleden bevestigen dat advocaten van beide partijen onderhandelen over een financiële regeling. Zij zijn hierover enkele weken geleden ingelicht.

De positie van Van Maaren (55), die in februari 1999 Hajo Apotheker in Leeuwarden opvolgde, lag al geruime tijd onder vuur. Al direct na haar aantreden stond ze bloot aan kritiek. Ze zou te weinig leiderschap tonen, tekortschieten als technisch voorzitter van de raad en te spontaan en gezellig zijn in haar optreden. Begin dit jaar bekende ze openbaar schuld: ,,Ik heb het niet geweldig gedaan'', zei ze voor Omrop Fryslân. Ze gaf toe dat ze te weinig dossierkennis had en niet vaak genoeg op werkbezoek was gegaan. Haar start was ongelukkig, omdat ze lange tijd in de weekenden heen en weer reisde naar Weert, haar vorige standplaats. Ook moest ze wennen aan de Friese bestuurscultuur. Eind vorig jaar werd bekend dat ze een persoonlijke mentor had, die haar coachte.

Van Maaren was wethouder van Haarlem en acht jaar burgemeester van Weert. De vertrouwenscommissie in Leeuwarden droeg haar unaniem voor als favoriet voor het burgemeesterschap. Van Maaren werd geroemd om haar enthousiasme en sociale bewogenheid, maar ze miste daadkracht en langetermijnvisies over de positie van de stad, zo stellen critici.

Deze week had een meerderheid van de raad kritiek op haar, omdat ze als vice-voorzitter van de raad van commissarissen van Nuon Water geen veto had uitgesproken over de verhuizing van het hoofdkantoor van de waterleiding van Leeuwarden naar Apeldoorn.

Op de reguliere raadsvergadering van gisteravond, die werd voorgezeten door Van Maaren-Van Balen, werd overigens niet gesproken over haar vertrek. De gemeente zal daarover eind deze week meer bekendmaken.