Buhrmann stoot divisie af

Buhrmann, 's werelds grootste handelaar in kantoorartikelen, verkoopt een Nederlandse divisie met 80 miljoen euro omzet aan zijn grootste concurrent, het Franse Guilbert. De verkoop werd verplicht gesteld door de Europese mededingingsautoriteit na de overname van het Nederlandse bedrijf Samas door Buhrmann vorig jaar. Buhrmann, dat genoteerd staat aan de AEX-index op de Amsterdamse beurs, krijgt 22 miljoen euro voor de divisie, wat leidt tot een boekverlies van 10 miljoen euro in het vierde kwartaal.

Guilbert is onderdeel van het Franse conglomeraat Pinault-Printemps-Redoute (PPR), in Nederland bekend als eigenaar van het modehuis Gucci. Guilbert is de grootste handelaar in kantoorartikelen in Europa met een omzet van 1,7 miljard euro. Met de Buhrmann-divisie erbij stijgt het marktaandeel van Guilbert in Nederland van 3,5 tot 10 procent. Daarmee wordt het na Buhrmann de grootste in Nederland. ,,Nederland is niet alleen zelf een mooie markt'', zegt topman Jean-Charles Pauze van Guilbert, ,,maar telt ook veel internationale bedrijven die al elders onze klant zijn.''