ASML snijdt bijna kwart personeel weg

ASML, toeleverancier van de chipindustrie, schrapt 1.400 arbeidsplaatsen. Daarmee verkleint het zijn personeelsbestand, inclusief een eerder aangekondigd verlies van banen, in totaal met 23 procent.

De ingreep is nodig omdat ASML de komende vier kwartalen geen herstel van de halfgeleidermarkt verwacht, zo heeft het Veldhovense bedrijf vanochtend bekendgemaakt. ASML, dat geavanceerde machines produceert waarmee chips gemaakt worden, kan niet zeggen wanneer het wel herstel verwacht. ,,We kunnen maar een jaar vooruit kijken'', aldus een woordvoerder. De beurskoers van ASML daalde vanochtend met 2 procent tot 14,95 euro per aandeel.

ASML kondigde vanochtend ook aan dat de integratie met het recent overgenomen Silicon Valley Group (SVG) uit de Verenigde Staten versneld wordt uitgevoerd om eerder kosten te kunnen besparen. De integratie van SVG moet volgend jaar in het tweede kwartaal zijn afgerond, aldus de woordvoerder. Tegen die tijd zullen er nog 6.600 mensen bij ASML werken.

Het schrappen van banen en de versnelde fusie moeten volgens de woordvoerder voorkomen dat de kaspositie van ASML verslechtert. Financieel bestuurder Peter Wennink zei in juli, bij de presentatie van de halfjaarcijfers, dat ASML met 640 miljoen euro nog voor twaalf maanden aan vrije kasmiddelen beschikt. ,,Onze kaspositie is goed en we gaan er alles aan doen om te zorgen dat zij goed blijft'', aldus de woordvoerder.

De totale kosten van de herstructurering zullen tussen de 370 en 430 miljoen euro bedragen. De uiteindelijke omvang van de last zal voornamelijk worden bepaald door de kosten van onverkochte voorraden. De voor de reorganisatie benodigde contante uitgaven – uit de kas – zullen de komende achttien maanden niet uitkomen boven de 128 miljoen euro, aldus ASML. Met dit kasgeld worden ook de afvloeiingsregelingen voor personeel betaald.

Volgens de woordvoerder verdwijnen de banen hoofdzakelijk in de VS. ASML wil daar zijn eigen bedrijfsmodel invoeren, waarbij veel activiteiten worden uitbesteed aan derden. Over het land verspreide bedrijfsonderdelen worden samengebracht op een drietal locaties, Wilton (Connecticut), San José en Scotts Valley (Californië). ,,Al onze activiteiten zullen blijven bestaan maar op een meer gerichte en efficiënte manier'', aldus bestuursvoorzitter Doug Dunn vanochtend in een verklaring. De bezuinigingen treffen vooral werknemers in de productie en in de ondersteunende diensten. De onderzoeksactiviteiten blijven buiten schot, aldus de woordvoerder.