Angst voor bioterreur groeiende

In Nederland groeit de angst voor bioterreur. Onderzoeksinstituut ID Lelystad heeft sinds donderdag vijftien pakjes onderzocht op de aanwezigheid van de miltvuurbacterie (antrax).

Alle pakjes bevatten een zogenoemd verdacht poeder. Maar, zo constateert een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, tot nu toe ging het vooral om ,,meel, peper en zout''. Andere verdachte post is te herleiden tot het Utrechtse bedrijf Caesar Groep.

Dat ICT-bedrijf stuurde een mailing naar 3.608 Nederlandse bedrijven, met in een open enveloppe een los wierookkegeltje. Vermoedelijk is de wierook onder de frankeermachine verpulverd. Het bedrijf heeft inmiddels de publiciteit gezocht met een excuusbrief. Het bedrijf zegt daarin dat het sinds maandag 65 ,,verontruste en geïrriteerde ontvangers van de brief'' aan de telefoon heeft gekregen.

Vorige week donderdag werd een verdachte brief bezorgd bij de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Ook in dit geval bleek er geen miltvuurbacterie in het aangetroffen poeder vast te stellen. Meldingen van biologische aanslagen is volgens de woordvoerder een nieuw fenomeen in Nederland. ,,In de Verenigde Staten worden jaarlijks zo'n honderd tot tweehonderd verdachte brieven op miltvuur onderzocht. In Nederland kwam dat niet voor.''

Politie en PTT vrezen dat het aantal brieven en pakketten met verdacht poeder zal stijgen. ,,Grapjassen, gefrustreerde werknemers en afgewezen minnaars proberen hun gram te halen'', zegt een postsorteerder uit Nieuwegein.

Gisteravond werd daar het postsorteerderscentrum ontruimd nadat omstreeks tien uur een verdacht poststuk was gesignaleerd. Op advies van de Gemeentelijke Geneeskundige Dienst (de GGD komt samen met de politie in actie wanneer het vermoeden bestaat van een bioterreur-aanslag) werden twintig van de ruim driehonderd werknemers ontsmet. Bij hen bestond het vermoeden dat ze het betreffende poststuk in handen hadden gehad.

Even werd overwogen om de overige werknemers ook te ontsmetten. Daarvan zag de GGD af nadat de voorlopige uitslag van het onderzoek van ID Lelystad bekend werd. Volgens het onderzoeksinstituut bevat de enveloppe met poeder naar alle waarschijnlijkheid geen gevaarlijke stoffen. Vanavond wordt de definitieve uitslag verwacht van een nader bacteriologisch onderzoek. Het postsorteercentrum blijft tot nader order gesloten.

De PTT overweegt postsorteerders en postbodes uit te rusten met handschoenen. In Noord-Holland liggen bij de postkantoren al handschoenen klaar voor de bestellers, zo wist een postbode in Castricum vanochtend te melden.

Abva/Kabo en de categorale vakbond voor PTT-personeel BVPP is ongerust en heeft morgen overleg met de directies over de gezondheidsrisico's. De bond wil voorlichting en een meldpunt voor verdachte brieven en pakketten. Voor verdachte bombrieven en de dreiging met aidsbesmetting zijn al richtlijnen.