Ajax duikt in verlies door hoge salarissen

Door hogere salarissen en een negatief saldo voor transfers heeft voetbalclub Ajax afgelopen boekjaar 2000-2001 een verlies gemaakt van 8,2 miljoen euro (18 miljoen gulden). Dat is een fractie beter dan afgelopen seizoen toen het verlies nog 8,6 miljoen euro bedroeg. De omzet is met 6 procent gestegen tot 50 miljoen euro.

,,Het is zeker teleurstellend om het negatieve resultaat te aanschouwen'', zei algemeen directeur Arie van Eijden. Ajax heeft maatregelen genomen om de kosten te beheersen. ,,Maar die worden pas zichtbaar in de loop van dit boekjaar. Operationeel moeten we naar een break-evenresultaat toegroeien.''

De hogere kosten zitten vooral in de post salarissen die met 2,4 miljoen euro steeg tot 30,1 miljoen euro. De spelersgroep en technische staf kregen er dertien mensen bij. Ongeveer de helft van de inkomsten is afkomstig van `voetbal'. Daarbij raakte Ajax 0,5 miljoen omzet kwijt door een daling van het aantal seizoenkaarten (minus 2.000 tot 37.300 stuks) en stegen de inkomsten uit losse kaartverkoop, de skyboxen en de verhuur van spelers. Bij de overige inkomsten (sponsoring, televisie, merchandising) kwam de stijging vooral van nieuwe sponsorcontracten. Door de matige sportieve prestaties daalde de verkoop van shirts en andere artikelen met Ajax-logo's met meer dan 1 miljoen euro. De verkoop van spelers als Grønkjaer en Dani (een plus van 11,8 miljoen euro) was niet voldoende om de afschrijving op de spelersgroep (15,1 miljoen euro) te compenseren.

De koers van het aandeel Ajax steeg vanochtend met een dubbeltje tot 5,35 euro. ,,De koers van het aandeel wordt bepaald door het bedrijf zelf'', zei bestuurslid Arie van Os, een voormalig beurshandelaar. ,,Daarom moet het bedrijf betere resultaten behalen. Maar de beurs heeft altijd gelijk.'' De koers van Ajax is meer dan gehalveerd sinds de beursgang in 1998 op 13,75 euro. ,,Maar dat valt niet uit de toom vergeleken met bijvoorbeeld de ict-fondsen die naar de beurs zijn gegaan. Het is niet leuk voor de aandeelhouders, maar het kost Ajax in ieder geval geen geld.''