Aangenaam Klassiek

Zijn het de problemen in de klassieke cd-markt, of is het vooral de ruimhartige tijdgeest die ervoor zorgt dat de jaarlijkse actie `Aangenaam Klassiek' steeds gevarieerder wordt? Het boekje met dertig kortingsbonnen bij de goedkope sampler begint nog wel met een Bach-cd van pianist Murray Perahia. Maar daarna komen ook fadozangeres Misia, Leonard Bernstein-arrangementen met o.a. New York, New York!, het The Doors Concerto met violist Nigel Kennedy en een cd van pop- en musicalzangeres Filippa Giordano met `songs' uit opera's van Bellini, Bizet, Saint-Saëns en Verdi.

De pure klassieke liefhebber heeft echter nog een ruime keus uit nieuwe en oude cd's van beroemde artiesten, die hier worden aangeboden met een korting van 20 gulden (40 voor dubbel-cd's). Het Strijkkwintet van Schubert bijvoorbeeld, een van de mooiste en – in het tweede deel – aangrijpendste kamermuzieken, gespeeld door het Emerson Strijkkwartet met Mstislav Rostropovitsj op de extra cello. Tsjaikovski's Vijfde symfonie door de Wiener Philharmoniker o.l.v. Valery Gergjev. Countertenor Andreas Scholl met Vivaldi. Violist Maxim Vengerov met beroemde toegiften. Angela Gheorgiu met aria's van Bellini, Donizetti en Rossini. Arthur Rubinstein met nocturnes van Chopin.

Er is ook veel religieuze muziek, onder andere Psalmi Davidici van Gabrieli, het Miserere van Allegri en het Te Deum en andere werken van Arvo Pärt. En er zijn twee versies van de opera Orfeo ed Euridice: de beroemde van Gluck, gedirigeerd door René Jacobs, en de onbekende van Joseph Haydn, met Cecilia Bartoli bij de Academy of Ancient Music o.l.v. Christopher Hogwood.

Aangenaam Klassiek: sampler (2 cd) en 30 bonnen ƒ14,95 (t/m 27/1).

    • Kasper Jansen