2,20371

Nederlandse euro's al klaar

Terwijl consumenten via campagnes nog wordt geleerd hoe om te rekenen van de gulden naar de euro, en de detailhandel moord en brand schreeuwt over een toekomstig tekort aan euro-wisselgeld, zijn inmiddels alle Nederlandse eurobiljetten gedrukt.

Joh. Enschedé Banknotes zou de biljetten vanmiddag symbolisch aanbieden aan de Nederlandsche Bank (DNB). De drukker van waardepapieren heeft sinds juli 1999 alle 500 miljoen Nederlandse biljetten gedrukt, en is daar niet slechter op geworden.

Door de Nederlandse opdracht hebben vier andere landen, waaronder Griekenland en Luxemburg, hun biljetten bij Joh. Enschedé laten drukken. ,,De winst van de divisie bankbiljetten zal dit jaar aanzienlijk hoger zijn', zegt een woordvoerder.

Hoe enthousiast de drukker daar dit jaar ook over is, de komende jaren zullen aanmerkelijk rustiger worden voor de divisie `Banknotes'. De euro-biljetten zijn dan klaar, en nog niet meteen aan vervanging toe. ,,Willen wij op dit niveau doorgaan, dan moeten meer landen uit de rest van de wereld hun bankbiljetten bij ons gaan bestellen.'

Ontspaaractie

Behalve de eurobiljetten zijn ook de munten een complicerende factor bij de euro-omwisselingen. De Nederlandsche Bank, en met haar alle banken zelf, willen vermijden dat consumenten nog in december of begin januari hun muntgeld aan het loket komen inleveren.

In totaal zijn er volgens de Nederlandsche Bank ruim 3 miljard muntjes in omloop in Nederland, met een waarde van 3,1 miljard gulden (1,4 miljard euro). De helft daarvan slingert rond in huizen, in spaarpotten, sokken en onder de kussens van de sofa.

Om chaos te voorkomen, is een typisch Nederlandse actie bedacht: `De Nederlandse Spaarweken'. De banken proberen deze weken hun klanten zover te krijgen nu al hun wisselgeld in te leveren aan het loket.

En daar zijn, ook al net zo Nederlands, presentjes voor nodig. ABN Amro geeft krasloten en reisjes weg, net als Fortis. Bij de Rabobank krijgen `spaarders' een eurocalculator. De Postbank probeert het in de rij staan bij de bank en inleveren van een zakje vol muntjes spannend te maken. Klanten mogen een wens doen, de tien ludiekste worden mogelijk gemaakt door de bank.

Zwerver-kit

Om consumenten aan de nieuwe munt te laten wennen, krijgt iedere Nederlander ouder dan zes jaar in december een zogenoemde eurokit (ook wel `Zalm-kit naar minister Zalm) uitgereikt: een doosje met muntjes die ná 1 januari ook echt gebruikt kunnen worden.

Het ministerie van Financiën heeft zich als doel gesteld 100 procent van de bevolking te informeren over de nieuwe munt, maar loopt zo nu en dan tegen minder bereikbare groepen aan – dit keer de daklozen.

Ook zij krijgen de kit. Via de sociale dienst, het Leger des Heils en andere opvangvoorzieningen worden zwervers op het pakketje gewezen. Toch is er wel één uitzondering met niet-daklozen: de campagne voor zwervers gaat pas laat in december in. Waarom? Het ministerie van Financiën vermoedt dat de informatie over de euro maar kort blijft hangen bij de daklozen.

Redactie Freek Staps. economie@nrc.nl