Van den Hoogenband en De Bruijn oppermachtig

Een leuk initiatief noemde Pieter van den Hoogenband de eerste Nederlandse grandprixwedstrijd om geld in Eindhoven. Maar de tweevoudig olympisch kampioen streeft andere doelen na dan een eindprijs van drieduizend gulden. Van den Hoogenband wil dit seizoen weer presteren op de toernooien waar het om draait. Te beginnen bij de EK kortebaan in december in Antwerpen. Dan probeert hij in ieder geval het record op de 200 vrij van Giorgio Lamberti uit 1990 (1.43,79) te verbeteren.

In zijn thuisbad De Tongelreep bewees Van den Hoogenband op de goede weg te zijn. Op de 50 (22,37) en 100 (48,58) meter vrije slag toonde hij vormbehoud voor Antwerpen. Samen met Inge de Bruijn, die op beide afstanden ook een startbewijs voor de EK veiligstelde, was hij oppermachtig.

Joris Keizer voldeed aan de limiet op de 100 meter vlinderslag en Stefan Aartsen toonde vormbehoud op de dubbele afstand. De andere zwemmers krijgen nog een kans bij wedstrijden in Aken en Nieuwegein.

Van den Hoogenband en De Bruijn laten de wereldbekerwedstrijden kortebaan in Rio de Janeiro, Edmonton en New York schieten. Coach Jacco Verhaeren geeft de voorkeur aan wedstrijden van 14 tot en met 21 november in Italië.