Ultrarechtse ministers Israël weg

Twee ultrarechtse Israëlische ministers bieden vandaag hun ontslag aan uit protest tegen het vannacht uitgevoerde besluit van premier Sharon om het leger terug te trekken uit twee Palestijnse wijken in Hebron.

Het uittreden van de ministers Avigdor Lieberman en Rehavam Ze'evi vergroot de invloed van minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres op het regeringsbeleid, in het bijzonder inzake de Palestijnse kwestie.

Niettemin heeft Israël gisteren de liquidatiepolitiek hervat. Abed Hamad (33) werd gisteren door een Israëlische scherpschutter op het dak van zijn woning in de stad Kalkilya, in Palestijns gebied, doodgeschoten. Sharon nam voor het liquideren van deze lokale leider van de fundamentalistische beweging Hamas de verantwoordelijkheid op zich. Volgens Sharon beraamde Hamad de Palestijnse zelfmoordaanval op een discotheek in Tel Aviv waarbij in juni 21 jongeren werden gedood. Vanmorgen werd volgens Palestijnse ooggetuigen Ahmed Marshud (43), een leider van Hamas in het Balatavluchtelingenkamp bij Nablus door een Israëlische raket gedood.

Het enerzijds hervatten van de liquidatiepolitiek alsof er geen bestand met de Palestijnen is en het anderzijds terugtrekken van Israëlische troepen in Hebron onderstreept de zigzag-politiek van Sharon om de regering van nationale eenheid bijeen te houden. De Hebronse wijken Abu Sneineh en Harat a-Sheikh werden tien dagen geleden bezet na beschietingen op kolonisten in de joodse wijk. Sharons besluit om deze wijken weer te ontruimen leidde tot een ernstige rel met chef-staf generaal Shaul Mofaz. In een communiqué liet Mofaz gisteren weten uit bezorgdheid om de veiligheid van de kolonisten in Hebron tegen dit besluit te zijn. Voor deze inmenging in de politiek kreeg Mofaz gisteravond een scherpe uitbrander van minister van Defensie Benjamin Ben Eliezer.

Onderminister van Defensie Dalia Rabin (dochter van de vermoorde premier Rabin) zei gisteren dat de Amerikaanse president George Bush de Palestijnse leider Arafat versterkt terwille van de coalitie tegen Afghanistan. Volgens haar en Peres moet Israël daar rekening mee houden en de Israëlische politiek inzake de Palestijnse kwestie aan de nieuwe internationale situatie aanpassen. Op een persconferentie legde de aftredende minister Lieberman vanmorgen uit dat Sharon onder invloed van Peres voortdurend voor Arafat het hoofd buigt in plaats van de Palestijnse terreur te vernietigen.

    • Salomon Bouman