Suzanne Vega

De Amerikaanse zangeres Suzanne Vega is onlangs gescheiden en dat heeft voor haar niet alleen persoonlijke maar ook muzikale gevolgen. Want ex-echtgenoot Mitchell Froom was producer. Hij was het die Vega in de jaren negentig losmaakte van het folk-popstramien: Froom voorzag vooral het prachtige 99.9°F (1992) van vreemde suizingen, alsof hij de geluiden uit Vega's bloedbaan of ingewanden gehaald had. Na de mindere wervende composities van haar laatste cd, Nine Objects of Desire uit 1996, is er nu een nieuw hoofdstuk aangebroken.

De luisteraar wordt daar op Songs In Red And Grey op twee manieren deelgenoot van gemaakt: in de nieuwe muzikale aanpak (van producer Rupert Hine) en in de teksten. Hoewel haar voordracht nog altijd bedaard is, en haar stem de woorden uitspreekt alsof ze van fluweel zijn, worden er harde noten gekraakt. `Consider me a widow, boys/ and I will tell you why/ It's not the man, but it's the marriage/ that was drowned' zingt ze koelbloedig in Widow's Talk. De muziek die haar begeleid is onverwacht romantisch. Veel akoestisch gitaargetokkel, aanzwellende synthesizerklanken en zijdezachte tweede stemmen. Het verdriet wordt compassievol verpakt. Deze plaat lijkt muzikaal een vervolg op haar vroege werk, maar de thematiek is persoonlijker geworden.

Suzanne Vega. Songs In Red And Grey (A&M 493 111-2)

    • Hester Carvalho