Singapore wil top WTO

Singapore heeft zich aangeboden als alternatieve locatie voor de ministerstop van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Deze conferentie die een nieuwe handelsronde moet inluiden, zou tussen 9 en 13 november plaats moeten vinden in het Midden-Oosten, in Doha, Qatar. Gezien de nabijheid daar van wat Eurocommissaris Pascal Lamy de ,,oorlogszone'' noemt, is de kans groot dat de bijeenkomst zal moeten worden verplaatst.

Singapore deed zijn aanbod bij monde van handelsminister George Yeo die de afgelopen dagen samen met twintig collega's een informele conferentie hield in deze Zuidoost-Aziatische stadstaat. Hij verbond er wel de voorwaarde aan dat de omvang van de conferentie flink zou moeten worden teruggebracht. De WTO heeft 142 leden die alle vetorecht hebben. Singapore was in 1996 gastheer van de eerste ministerstop en het kostte de voorzitter de grootste moeite tot unanieme beslissingen te komen. Yeo zei na afloop: ,,Dit doe ik de komende honderd jaar niet meer.'' Doha is niet de beste plek is om 142 vertegenwoordigers van even zovele handelsnaties bij elkaar te zetten, zo luidde het algemene oordeel na de bijeenkomst in Singapore. Wat WTO-directeur M. Moore betreft gaat de conferentie hoe dan ook door. Vraag is alleen: waar?