Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de argwaan in Nederland ten opzichte van de moslimgemeenschap en een reportage uit `Klein Marokko' in Gouda. Verder aandacht voor het boek Knellende Koninkrijksbanden dat het proces van de dekolonisatie behandelt. Ned.2, 17.35-18.43u.

Máxima en Willem-Alexander. Verslag van het kennismakingsbezoek van kroonprins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima vandaag aan o.a. de wijken Tuindorp Vreewijk, Kop van Zuid en Delfshaven in Rotterdam. Ned.2, 19.25-19.58u. & RTL5, 19.00-19.30u.

Netwerk. Over de vraag of het medium Jomanda vervolgd kan worden voor haar uitlatingen over de ziekte van de overleden actrice Sylvia Millecam. Verder de ontwikkelingen rondom de aanval op Afghanistan. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Onder meer aandacht voor de mogelijkheid dat extremist Osama bin Laden wordt gearresteerd. Nova organiseerde een soort proces met aanklager Ian Buruma (schrijver en journalist) en verdediger Gerard Spong (advocaat). Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

The making of Eden. Aandacht voor het project-Eden dat onderdak biedt aan talloze plantensoorten van over de hele wereld. In het Engelse Cornwall is een terrein zo groot als dertig voetbalvelden omgetoverd tot een ware Hof van Eden. Het honderden miljoenen guldens kostende project herbergt een schat aan flora en fauna uit het Amazonegebied, West-Afrika, Maleisië en Oceanië. National Geographic Channel, 20.00-21.00u.

Curse of T-Rex. Wie bezit de rechten op de fossielen van de Tyrannosaurus Rex in de Verenigde Staten? National Geographic Channel, 21.00-22.00u.

DNW - Rooksignalen uit de nieuwe wereld: Iedereen een coach. Over de bloeiende bedrijfstak van de personal coaching. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.35-21.30u.

Spots. Vijf jongeren verblijven als gevolg van een verkeersongeluk in een revalidatiecentrum. Zij vertellen hun verhaal van vallen en opstaan, van moed, wanhoop en hoop. Afl.: Revalidatiecentrum, Gent. Canvas, 20.55-21.35u.

What the Victorians did for us. Over Victoriaanse uitvindingen die grote invloed hebben gehad op de samenleving. Een aantal ondernemers heeft in de Victoriaanse tijd zowel grootse successen als dramatische mislukkingen bewerkstelligd. William Armstrong was bijvoorbeeld de ontwerper van de hangbrug in Newcastle. En zonder de lift van Otis waren wolkenkrabbers onmogelijk geweest. BBC2, 21.30-22.00u.

Billion dollar secret. Reportages over legendarische gevechtsvliegtuigen en het gat in de begroting voor wapentuig van de Amerikaanse luchtmacht. Wordt dit geld misschien besteed aan onderzoek naar UFO's? Discovery, 22.00-24.00u.

Dokument: De verbouwing. Eerste aflevering van een tweeluik over Nederlanders die zelf hun woningen opknappen. Als familieleden gaan meehelpen in grote verbouwingen ontstaan er spanningen in het huwelijk. Zie ook TV-vooraf. Ned.1, 22.55-23.42u.

Runaway Universe. Astronomen zoeken exploderende sterren, brengen gigantische kosmische patronen van sterrenstelsels in kaart en proberen een antwoord te vinden op ultieme vragen als: hoe groot is het universum, welke vorm heeft het, en hoe zal het aflopen? National Geographic Channel, 23.00-24.00u.

Het vuile werk. Reportage over mensen die in schoonmaakploegen smerigheid en troep opruimen. Een cameraploeg filmt in een varkensslachterij, een woning met een kakkerlakkenplaag, een seksboerderij na een parenavond en de bende na een groot popconcert. SBS6, 23.10-23.45u.

Living with cancer. Serie waarin een groep patiënten met een levensbedreigende ziekte wordt gevolgd tijdens de behandeling. Bij de dertigjarige Nikki is opnieuw kanker geconstateerd en ze heeft nog maar een paar jaar te leven. Zij en haar man proberen er het beste van te maken. Afl.: Second time around. BBC1, 23.35-0.15u.

Frühling im Tunnel. Herhaling van de documentaire uit 1993 waarin Drago Hari in 1992 terugkeert naar zijn geboorteland Slovenië. Wat is er veranderd sinds de onafhankelijkheid in 1991 en hoe zit het met het nationaliteitsgevoel in een nieuw land? ZDF, 24.00-1.10u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gesprek met de Utrechtse dichter Ingmar Heytze en een optreden van de Portugese zangeres Mariza. RTL4, 22.30-23.30u.

Pakhuis De Jong. In het voormalig pakhuis Las Palmas in Rotterdam ontvangt Wilfried de Jong acteur Daan Schuurmans (Costa!) en uitvaartondernemer Lies Oosterveld die praat over fascinatie voor de dood. Ook te gast de schaatsters Barbara de Loor, Wieteke Cramer en Tonny de Jong. Muziek van Chitlin' Fooks, het nieuwe country-project van Carol van Dyk (Bettie Serveert). Ned.3, 23.15-23.55u.

AMUSEMENT & SPORT

De televisiejaren. In deze aflevering staat het jaar 1983 centraal met o.a. Bhagwan, Showroom, Showbizzquiz en De familie Knots. Verder gesprekken met Marnix Kappers, Mart Smeets, Youri Mulder, Sharon Dijksma en Raoul Heertje. Ned.1, 18.00-18.25u.

Villa Felderhof. Nieuwe aflevering van de serie waarin Rik Felderhof in een villa aan de Côte d'Azur bekende Nederlanders ontvangt. Vanavond zijn dat kinderboekenschrijfster Carry Slee en de Rotterdamse dichter/performer Jules Deelder. Ned.1, 21.02-21.57u.

Studio Spaan. Onder anderen gesprekken met de Japanse Feyenoord-voetballer Ono en zijn vriend bij RKC Zjelko Petrovic en een bezoek van de dichter Simon Vinkenoog aan het amateurelftal De Toekomst waar zijn zoon Arthur als spits speelt. Verder proberen Willy en René van Koevorden de ideale penalty te demonstreren. Ned.3, 21.30-22.00u.

De rijdende rechter. Mr. F. Visser doet vanavond een bindende uitspraak in een dakgootruzie tussen buren in het Limburgse Eygelshoven. De ene buur heeft een stuk van het dak van de andere buur afgezaagd om ruimte te maken voor een verbouwing van zijn woning. Ned.1, 22.25-22.55u.

MUZIEK

Waskracht! Gesprek met muzikant Aki Nawaz die in Nederland was voor de promotie van de nieuwe cd Let there be love van zijn band Fun Nawaz. Hij werd geboren in Pakistan en kwam als kleuter met zijn ouders naar Engeland. Nawaz praat over de gebeurtenissen van 11 september, moslim zijn in Engeland en zijn muziek. Ned.3, 20.05-20.35u.

FILM

Money Train (Joseph Ruben, 1995, VS). Doorsnee-actiefilm over spoorwegrechercheurs (Wesley Snipes en Woody Harrelson) die de geldtrein van hun arrogante chef besluiten te beroven, staat vooral bekend als de film die in de week na de Amerikaanse première in de werkelijkheid zou zijn nagespeeld: onverlaten staken toen een kaartjesverkoper van de New-Yorkse metro in brand. V8, 20.30-22.20u., met reclame.

Ceux qui m'aiment prendront le train (Patrice Chéreau, 1998, Frankrijk). Jean-Louis Trintignant speelt - in flashbacks - een overleden schilder (en in een dubbelrol diens tweelingbroer), die al zijn vrienden per trein naar Limoges laat reizen voor de begrafenis. Onderweg registreert de camera de psychologische tragedies van gevarieerde homo- en heteroseksuele paren. TV5, 22.15-24.00u.

Betrayal of the Dove (Strathford Hamilton, 1993, VS). Thriller vol leugens en bedrog. Gescheiden Helen Slater wordt door goede vriendin Kelly LeBrock gekoppeld aan dokter Billy Zane. ZDF, 22.15-23.45u., nagesynchroniseerd.

La rivolta degli schiavi (Nunzio Malasomma, 1960, Italië/Spanje/West-Duitsland). Melodramatische spektakelfilm over Romeinse christenvervolging. Met Rhonda Fleming. ARD, 0.50-2.30u., nagesynchroniseerd.

Liebesgrüsse aus Tirol (Franz Antel, 1964, Oostenrijk). Muzikaal blijspel over de amoureuze manoeuvres van een ambassadeursdochter. Morgen, ARD, 10.30-12.00u.

Toni (Jean Renoir, 1935, Frankrijk). Minder bekende film van Renoir wordt wel beschouwd als voorloper van het Italiaanse neo-realisme. Een sensueel maar opmerkelijk onsentimenteel melodrama over de tragische liefde van een Italiaanse gastarbeider in Frankrijk. Geheel buiten de studio opgenomen. Morgen, TV5, 14.15-16.00u., zwart-wit.

RADIO

Let the peoples sing 2001. Finale van de internationale EBU-koorwedstrijd vanuit de Queen Elisabeth Hall van het South Bank Centre in Londen. Onder de finalisten ook het Nederlands mannenensemble The Gents onder leiding van Peter Dijkstra. Radio 4, 20.02-24.00u.

De avonden. Na het uitzicht van radiomaker Klaas Vos in Amsterdam, vertelt schrijver Willem Brakman over het Den Haag en Scheveningen van zijn jeugd. In het tweede uur deel 7 van een muzikaal verslag van een reis van zanger/gitarist Daniel Lohues (Skik) en programmamaker Albert Haar door de staat Mississippi. Tot slot vertaalt Jan Rot Et maintenant van Gilbert Becaud. 747AM, 22.02-24.00u.

Polka's in Cleveland. Radiodocumentaire over de polka en bezoeken aan het polkamuseum en de Rock 'n Roll Hall of Fame in Cleveland.In de jaren veertig van de 19de eeuw werd een Boheemse dans – de polka – populair in Parijs. Van daaruit verspreidde de polka zich over de gehele wereld. Radio 1, 0.04-0.45u.

Madiwodo. Deze week aandacht voor het Nederlandse politiekorps met geprekken en reportages over de veiligheid, vrijwillige politie en het tekort aan personeel. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.