Schoonmaakbeurt van David met Nederlands geld

De sculptuur van de bijbelse held David in Florence, het beroemde klassieke standbeeld van Michelangelo, wordt met geld uit Nederland gerestaureerd. Het Rotterdams cultuurfonds Ars Longa subsidieert met bijna 300.000 gulden de restauratie van het kolossale beeld. De werkzaamheden beginnen volgend jaar en zullen ruim een half jaar duren.

Het restauratiewerk bestaat voornamelijk uit oppoetsen van het marmer. Dat gebeurt onder toeziend oog van de bezoekers van de Galleria dell'Academia in Florence. Daar staat de David, sinds het beeld in 1873 verplaatst werd van de openluchtgalerij op het Piazza della Signoria naar de expositie-ruimte in het museum.

In dat jaar werd de naakte beeltenis van de held die de reus Goliath versloeg voor het laatst gerestaureerd. In 1991 werd nog een teen aangezet, die door een vandaal was vernield. Michelangelo begon aan de ruim vier meter hoge beeltenis van David in 1501, toen hij 29 jaar oud was. Het Nederlandse fonds, onder voorzitterschap van W. Dreesman, financierde eerder ook andere restauratiewerken in Florence.