Potters uil wisselt van geslacht

De uil van jonge tovenaar Harry Potter wisselt van geslacht. In de boeken over de tovenaarsjongen is de witte sneeuwuil Hedwig een vrouwtje, maar in de film zijn voor de Hedwig-rol zowel mannetjes als vrouwtjesuilen gebruikt. De film komt eind november uit. Volgens een woordvoerder van de vogelvereniging Rare Bird Alert zijn er bij uilen grote verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes. ,,En de uil die te zien is op Harry's arm is duidelijk een mannetje.'' Producent Warners Brothers zegt op de hoogte te zijn van de verschillende seksen van uil Hedwig. Een woordvoerder zegt dat meerdere uilen gebruikt zijn in de film. Maar ook al neemt een mannetjesuil de rol van Hedwig voor zijn rekening, de personage blijft vrouwelijk. De Potter-serie, waarin vier boeken zijn verschenen, is wereldberoemd. Het eerste boek van schrijfster J.K. Rowling wordt nu verfilmd. De uilen worden gebruikt om post te versturen.