Perfect penthouse

Velen verafschuwen Nederlands zware vergadercultuur, maar weinigen winden zich op over het locatieniveau. Wie buiten de muren van het eigen bedrijf wil treden en op zoek gaat naar een inspirerende omgeving, stuit meestal op naargeestige en weinig animerende zaaltjes. Zelden zullen de zo goed bedoelde bloemenvaasjes, het meubilair en de ingelijste prentjes een diep heimweegevoel oproepen.

Als verlosser van deze vergadersomberheid hebben de ondernemers Robert Heilbron en Ron van Paare een alternatieve deur geopend naar een andere wereld. In Amsterdam ontwikkelden zij een lang gekoesterde droom met hun Rokin View project. Het penthouse heeft een bescheiden omvang van tweehonderd vierkante meter, maar om de ruimte tot het ideaal van veeleisende vergaderaars te maken, lieten zij de boel voor ruim drie miljoen gulden verbouwen en inrichten. Het design van onder meer Ray & Charles Eames, Le Corbusier en Mies van der Rohe vliegt bezoekers om de oren. Verder bevindt er zich in deze van daglicht doorgoten ruimte het summum op het gebied van plasma tv-schermen en internetfaciliteiten. Naast een riante vergadertafel, comfortabele stoelen en luie banken heeft het Rokin View ook een terras, een openhaard en een royale keuken waar cateraar of sterrenchef aan de slag kunnen. Er zijn zelfs twee badkamers.

Heilbron wijst op het pijnlijke gemis aan stijlvolle vergaderruimtes. Zelfs de mogelijkheden van vijfsterrenhotels bieden volgens hem geen soelaas. ,,Het blijft een cultuur van onpersoonlijke zaaltjes met een groot gebrek aan privacy. Een samenkomst of belangrijke fusiebespreking in het Rokin View gaat aan het oog van journalisten voorbij.'' Van buiten zie je niet wie er binnen zijn, maar van binnen worden bezoekers al vanaf de buitendeur, via de gang en de lift op de voet gevolgd. Zonder paranoïde te willen zijn, zegt Heilbron: ,,Ik wil nog niet dat er een muis door het gebouw loopt zonder dat ik hem zie.'' Als viervoudig Nederlands Hobie Cat-zeilkampioen en succesrijk oprichter van het kledingmerk O'Neill heeft Heilbron de mogelijkheid van het leven in een Gooise villa met rieten theemutsdak, aangeharkte tuin en kiezelpad nimmer geambieerd.

Van jongs af aan is hij gefascineerd geweest door de bekoringen van een penthouse: ,,Ik heb me altijd meer thuis gevoeld op een duintop dan in een duinpan en houd van het overzicht.'' In Tel Aviv en New York bewoonde hij jarenlang een penthouse. Later ontwikkelde hij in Scheveningen zijn eerste penthouse Harbouw View. De ex-zeilkampioen wijst op de steeds wisselende vergezichten over water en reuzenschepen. Mensen die een dag willen vergaderen zullen volgens hem bij dit weidse decor goed gedijen. ,,Voorbij flitsende fietsers en auto's leiden af, maar bij een onafzienbaar vergezicht kan zelfs een chaoot als ik me concentreren.''

Inmiddels hebben heel wat advocatenkantoren, banken en multinationals de geruisloze lift van het Rokin View betreden. De gebeurtenissen van 11 september hebben Heilbrons agenda geen kwaad gedaan, maar het succes zit hem niet in het veiligheidsaspect alleen: ,,Toen hier de eerste kurk de lucht in vloog, zei een zakenrelatie: `Eindelijk eens een vergaderruimte met een concessieloze aanpak.''' Zelfs een penthouse-evergreen als een reusachtige gluurlens op statief ontbreekt hier niet. ,,Het is een breed begrip dat sterrenkijken'', zegt Heilbron, terwijl hij inzoomt op een medewerkster van een belendend kantoorgebouw.

RokinView beheer, Herengracht 375, 1016 BC Amsterdam, tel. (020) 330 72 20 of info@rokinview.nl. Prijs vanaf 1.250 Euro per dag, Harbour View, Scheveningen vanaf 850 euro per dag.