Marokkanen veroordelen aanval VS op Afghanistan

Marokkaanse organisaties veroordelen de bombardementen op Afghanistan. ,,Deze oorlog veroorzaakt alleen maar nog meer wraakgevoelens.''

De twaalf grootste Marokkaanse organisaties in Nederland veroordelen de aanvallen op Afghanistan. In een gisteren uitgebrachte verklaring uiten zij hun afkeer van ,,de huidige oorlog die Amerika tegen het Afghaanse volk voert''.

Met hun verklaring willen de Marokkaanse groeperingen zich distantiëren van de Samenwerkende Moskee-Organisaties, die onlangs meende dat de meeste moslims in Nederland de Amerikaanse en Britse aanvallen juist wel steunden. Hiermee is de eerste scheuring binnen de recentelijk opgerichte overkoepelende organisatie van moslims in Nederland een feit.

Onder de twaalf ondertekenaars van de verklaring zijn onder meer de moskeeorganisatie UMMON, de arbeidersorganisatie KMAN, en jongeren-, vrouwen- en Berberorganisaties. De groeperingen zeggen dat het Afghaanse volk het slachtoffer is van de aanvallen. De oorlog die nu gevoerd wordt, zou volgens hen alleen maar voeding zijn voor nieuwe terroristische aanslagen.

Wel zijn de Marokkaanse organisaties voor het berechten en bestraffen van de daders van de aanslagen in de VS. Abdoe Menebhi, initiatiefnemer van de `verklaring van twaalf', bestrijdt dat de Marokkaanse organisaties met hun opstelling zich zouden afzonderen. ,,Wij zeggen wat wij altijd al hebben gezegd. Wij zeggen ook wat de meeste Nederlanders vinden. Ook zij keuren af dat er burgerslachtoffers vallen. Wij zijn tegen het terrorisme, maar ook tegen het vallen van onschuldige burgers. Wij willen alleen waarschuwen dat deze aanvallen averechts zullen werken. Deze oorlog veroorzaakt alleen maar meer wraakgevoelens bij Bin Laden en zijn aanhangers.''

De oplossing, het uitroeien van het terrorisme, vergt een verandering van de buitenlandse politiek van het Westen, meent Menebhi. ,,Er moet een einde komen aan politieke en economische onderdrukking van volkeren. De Palestijnse-zaak moet opgelost worden. Wat zich daar afspeelt, is een staatsterreur gepleegd door Israël. Dat moet niet langer getolereerd en genegeerd worden.''

Menebhi ontkent ondubbelzinig te zijn in de veroordeling van het terrorisme. ,,Onze enerzijds anderzijds-houding is logisch. Ik begrijp dat sommige Nederlanders angst hebben, maar wij hebben dubbele angst: voor het terrorisme hier, maar ook voor de toename van extremistische moslims in ons moederland. Wij weten dat wanneer zij daar de macht overnemen een einde zal komen aan het democratische proces, bepaalde vrijheden zullen zij ons afnemen. Daar waarschuwen wij voor. Wij zeggen alleen maar: besef wat de gevolgen kunnen zijn.''

De twaalf Marokkaanse organisaties gaan de komende week Marokkanen mobiliseren zodat ze aanstaande zaterdag aan de demonstratie tegen de ,,nieuwe oorlog'' in Amsterdam deelnemen.