Korchnoi zet jeugdkampioen op zijn plaats

Het Essent-toernooi in Hoogeveen dat dit jaar voor de vijfde keer gespeeld wordt, heeft iedere keer dezelfde formule. Behalve een open grootmeestergroep is er een dubbelrondige vierkamp met een wereldkampioen, de beste Nederlander, de beste vrouw en de jeugdwereldkampioen van vorig jaar.

De wereldkampioenen en oud-wereldkampioenen zijn nog niet op, maar de mensen die in Hoogeveen nog niet aan de beurt zijn geweest Kasparov, Kramnik en Anand zijn moeilijk te vangen en daarom is deze keer Viktor Kortchnoi uitgenodigd, de meest prominente niet-wereldkampioen aller tijden.

Zeventig jaar en onvermoeibaar. Een tijdje geleden viel hij wat terug op de wereldranglijst en er werd gedacht dat ook voor hem de jaren zwaar gingen tellen. Kortchnoi zei zelf dat het kwam doordat hij twee boeken aan het schrijven was en hij had gelijk, want zodra die boeken af waren begon hij weer toernooien te winnen.

De beste vrouw onder de schakers is Judit Polgar en dat zal ze waarschijnlijk nog heel lang blijven. Al lijkt het of ze er altijd al geweest is, stokoud is ze nog niet. Een paar maanden geleden werd ze 25 jaar.

Loek van Wely deed hier in 1997 mee als beste Nederlander, moest die plaats in de drie jaren daarna aan Jan Timman afstaan en is nu weer terug. Hij heeft de afgelopen twee jaar grote stappen vooruit gezet en op de laatste ranglijst is hij in het walhalla van de schaakwereld terecht gekomen, bij de top-tien van de wereld.

De jeugdkampioen is Lazaro Bruzon uit Cuba. Het kampioenschap dat hij vorig jaar in Jerevan won was niet zo erg sterk bezet, maar dit jaar legde hij een zwaardere test met goed gevolg af. Hij won in Lausanne het toernooi van de jonge grootmeesters boven gestaalde krachten als Bacrot, Ponomariov en Aronian. De Cubanen hopen dat hij een opvolger kan worden van hun nationale held Capablanca, die van 1921 tot 1927 wereldkampioen was.

Nog even wachten, jongeman, zal Viktor Kortchnoi gedacht hebben. Behalve de Verschrikkelijke is hij ook wel de Kindermoordenaar genoemd. `Je moet ze hard aanpakken als ze klein zijn, dan hebben ze later als ze groot zijn nog ontzag voor je', zegt een oude schakerswijsheid en Kortchnoi ziet voor zichzelf nog een lange carrière in het verschiet waarin hij van dat ontzag kan profiteren. In een zware technische partij zette hij Bruzon gisteren met vaste hand van het bord.

Polgar en Van Wely maakten in een lange en levendige partij van 74 zetten remise. Van Wely zal er niet erg blij mee zijn geweest. Hij had een pion meer, maar Polgar had een gevaarlijke vrijpion. Toen hij die eenmaal goed in bedwang had kon Van Wely op winst gaan hopen. Op het laatst liet hij het een beetje glippen, wat bij het straffe tempo dat hier wordt aangehouden twee uur bedenktijd voor 40 zetten en nog een uur voor de rest geen wonder is. Aan het eind had Van Wely slechts vijf minuten over.

In de open groep, die vrijdag al begonnen is, staat de favoriet, de Belgische Rus Michail Gurevich, met 3 uit 3 bovenaan.

Wit Wuts-zwart Gurevich, uit het open toernooi.

1. d2-d4 d7-d6 2. c2-c4 f7-f5 3. Pb1-c3 Pg8-f6 4. Lc1-g5 Pb8-d7 5. Pg1-f3 g7-g6 6. e2-e3 Lf8-g7 7. c4-c5 Een enigszins dubieus pionoffer om de zwarte koning in het midden te houden. 7...d6xc5 8. Dd1-b3 c7-c6 9. Lf1-c4 b7-b5

Zie diagram

10. Pc3xb5 Met 10. Lf7+ Kf8 11. Le6 kon wit nog wat compensatie voor zijn pion houden. Hij probeert het echter met geweld en dat loopt mis. 10...c6xb5 11. Lc4xb5 Dd8-a5+ Een onaangenaam schaak. De witte koning heeft geen goed veld. 12. Ke1-d1 Lc8-a6 13. Lb5-c6 13. Lxf6 faalt op 13...Lxb5 14. Lxg7 La4 13...c5-c4 14. Db3-c2 Ta8-c8 15. Pf3-e5 0-0 16. Pe5xd7 Of 16. Lxd7 Pxd7 17. Pxd7 Tfd8 en zwart wint. 16...Tc8xc6 17. Pd7xf8 Kg8xf8 Behalve beslissend materieel voordeel heeft zwart ook aanval. 18. f2-f3 Pf6-d5 19. Dc2-d2 c4-c3 20. b2xc3 h7-h6 21. c3-c4 Da5-a4+ Wit gaf op.

    • Hans Ree