Koning van Marokko gaat trouwen

Na een week vol speculaties in buitenlandse media, is officieel bekendgemaakt dat de 38-jarige Marokkaanse koning Mohammed VI begin volgend jaar zal trouwen.

Zijn toekomstige vrouw is de uit Fez afkomstige Salma Bennani.

Bennani, een bij het conglomeraat Omnium Nord Africain werkzame ingenieur, is de dochter van een bekende bioloog. Hoe oud ze is, is vrijdag niet door het ministerie van Protocol bekend gemaakt.

Mohammed VI kwam in 1999, na het overlijden van zijn vader Hassan II, op de troon. Toen gingen er geruchten dat de nieuwe koning inderhaast getrouwd zou zijn, dit om te voldoen aan de Marokkaanse traditie dat het staatshoofd gehuwd moet zijn. Het paleis wilde toen de geruchten niet bevestigen.

Dat deed aan de geruchtenstroom niets af. Van koning Hassan II werd pas in 1961 bekend dat hij twee vrouwen had en in het geheim met hen was getrouwd. Geen van beide vrouwen werd tot koningin gekroond, of koningin genoemd.

De tweede, Latifa, die vijf kinderen kreeg, heette simpelweg ,,de moeder van de koningskinderen''. Ze werden bijna nooit in het openbaar gezien.

Dat zal naar verwachting bij het nieuwe paar anders gaan.

Mohammed VI, die in Frankrijk studeerde en stage liep bij de Europese Commissie, is een modernere koning dan zijn vader. Het was vrijdag de eerste keer dat de huwelijksplannen van een Marokkaanse vorst worden aangekondigd, en er details over zijn toekomstige bruid worden gegeven.

Het is niet zeker of Salma Bennani ook tot koningin zal worden gekroond.