Knoflook in Cascogne

Hoe is het mogelijk dat je in de streek waar overal knoflook wordt geteeld op een dorpsfeest zulke smakeloze knoflook soep kunt eten? Maar eerlijk is eerlijk, de autochtonen smulden wel degelijk van hun traditionele soep. Deze tourin a l'ail wordt als volgt gemaakt: vrijwilligers pellen de tenen van 10 bollen knoflook. In een gigantische pan die op het dorpsplein op een gaspit wordt neergezet wordt (teveel) water heet gemaakt. Er wordt 2 kilo bloem, 20 dozijn eieren en de knoflook toegevoegd. De soep blijft tot het feest om een uur of acht begint pruttelen en wordt af en toe geroerd. Gelukkig worden er behalve deze soep allerlei andere etenswaren door de bevolking verkocht: geroosterde eendenborst, gestoofde eend in sinaasappelsaus, salades, kazen uit de streek, allerlei soorten foie gras. De bakker verkoopt zijn zelfgemaakte ijs, de supermarkt de wijn van de streek. Plastic borden, bekers en bestek krijg je erbij geleverd. Op het dorpsplein zijn lange tafels neergezet. Ook op de markten in de dorpjes in Cascogne kun je kant en klare gerechten kopen: gebraden kwartels met gebakken aardappels, couscous en aligot (een warme aardappelpuree met kaas), room en knoflook. Je eet er verder niets bij. Het is zo al voedzaam genoeg. Cascogne heeft zijn eigen tomme-kaas, die in Nederland voor zover ik weet niet te koop is. Neem voor het volgende recept een tomme de Savoie of een stuk Reblochon. Bereiding: snijd de geschilde aardappels in stukjes. Kook ze in iets gezouten water gaar. Snijd intussen de korst van de kaas. Snijd of schaaf de kaas in dunne plakjes. Raspen is verboden. Giet de aardappels af en stamp ze tot een puree. Zet de pan op een laag vuur en voeg beetje bij beetje, steeds roerend de fijngehakte knoflook, de boter en de room toe. Voeg in één keer de kaas toe en klop met een stevige houten lepel de kaas door de puree. Roer in één richting en til het mengsel steeds op, zodat er lucht bijkomt. Als de kaas is gesmolten en de puree een dik lint vormt is de aligot klaar. Meteen opeten. Neem voor een kleinere portie de helft van bovengenoemde ingrediënten.

    • Anne Scheepmaker