Kinderen vinden kinderhand in het Veluwemeer

In het Veluwemeer bij Harderwijk is zaterdagmiddag een kinderhand gevonden. Naar de politie vermoedt hoort deze bij het rompje en hoofdje die eerder zijn aangetroffen bij strand Nulde, gemeente Putten, en bij Hoek van Holland.

Dit heeft woordvoerder B. Top van de politie Noord- en Oost-Gelderland vanmorgen bevestigd. Het handje wordt op het moment onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk, dat naar verwachting binnen een paar dagen duidelijkheid kan verschaffen.

Twee kinderen vonden de hand toen zij eenden voerden. Hun ouders alarmeerden direct de politie, waarna het gebied het gehele weekend door leden van de technische recherche, de mobiele eenheid, politiehonden, een helikopter en boten is afgespeurd. Volgens Top zijn daarbij geen bijzonderheden aangetroffen. ,,Wel zijn voorwerpen veiliggesteld - maar het is niet zo dat dat voorwerpen zijn die plotseling licht op de zaak werpen.''

Op 27 augustus werd een rompje bij strand Nulde gevonden van een meisje dat tussen de vijf en zeven jaar oud geweest moet zijn. Op 30 augustus volgde het hoofd, gevonden door een visser bij Hoek van Holland.

Over de identiteit van het meisje is niets bekend. DNA-onderzoek op het NFI heeft uitgewezen dat hoofd en romp bij elkaar horen en dat het gaat om een meisje van het `Kaukasisch ras', hetgeen betekent dat zij in ieder geval niet negroïde is maar wel een getinte huidskleur kan hebben. Opsporingsdiensten in heel Europa en in Noord-Afrika is om medewerking verzocht. Overal worden lijsten van vermiste personen nagegaan.

Omdat het hoofd in ontbinding was, is het inmiddels gereconstrueerd door specialisten van de universiteit van Manchester. Top verwacht dat volgende week een foto van deze reconstructie openbaar zal worden gemaakt.

De Nederlandse politie werkt sinds eind september in nauw contact met het Britse Scotland Yard. Toen werd in de Theems in Londen de romp van een jongetje van circa vijfenhalf jaar gevonden. Van dit, negroïde, jongetje is de identiteit evenmin bekend. Maar verdere overeenkomsten zijn tot op heden niet gevonden, aldus Top. De Britse kranten The Times en The Guardian meldden dat het jongensrompje een broek droeg waarin een Duits wasvoorschrift was genaaid, en dat daarom ook extra onderzoek in Duitsland is verricht. Volgens Top heeft dit tot op heden geen enkele aanwijzing opgeleverd.

Het Europees centrum voor vermiste kinderen `Child Focus' in Brussel vermoedt dat de kinderen uit het circuit van alleenstaande minderjarige asielzoekers (Ama's) afkomstig zijn. Politiewoordvoerder Top sluit dat niet uit maar heeft er evenmin aanwijzingen voor. Leden van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst maken deel uit van het rechercheteam. Vermissingen in opvangcentra zijn onderzocht maar hebben niets opgeleverd.