Jazzorgel

Het kerkorgel is bepaald geen jazzinstrument, maar dat weerhield Jasper van 't Hof er niet van in 1998 een solo-cd op te nemen met in de hoofdrol het orgel van de dorpskerk in het Italiaanse Bonefro.

Er bleef genoeg materiaal overbleef voor nog een album, maar om herhalingen te vermijden nodigde producent Hein van der Gein sterdrummer Joey Baron voor een percussieve omlijsting. En Baron doet dat met zo'n gevoel voor nuance dat Un Incontro Illusorio meer lijkt op een echte dialoog dan op een monoloog met commentaar.

Van 't Hof onderzocht in zestien stukken heel gedisciplineerd de verschillende mogelijkheden van het Zuid-Italiaanse orgel, zodat Baron heel gevarieerd kan reageren. Zo wordt het melancholieke walsje Les Deux door Baron onnadrukkelijk versierd met ingehouden roffels. Als de organist vrij over de registers springt in No Pray repliceert de drummer met een uitbarsting die de climax nog dramatischer maakt dan hij al is.

De enige keer dat Van 't Hof zich enigszins laat verleiden tot quasi-sacrale statigheid, geeft Baron ironisch weerwoord met razendsnelle metalige tikken op ride en high-hat.

Un Incontro Illusorio is een optelsom van Van 't Hofs originaliteit en Barons fenomenale luister- en reactievermogen. Het is ook een van de opmerkelijkste duo-albums van het jaar.

Jasper van 't Hof & Joey Baron: Un Incontro Illusorio (Challenge, CHR 70093)

    • Edo Dijksterhuis