Internationaal

TOKIO

De toon van sombere begin van de nieuwe handelsweek werd gezet in Azië. In Tokio sloot de Nikkei-index met een verlies van 1,7 procent op 10.452 punten. Beleggers besloten de winsten die de vorige week op de beurs behaald werden, te gelde te maken. Hierdoor daalden de koersen weer. Vooral onder de technologiefondsen vielen fikse klappen. Dat kwam onder meer door een winstwaarschuwing van Matsushita Electric. Ook meldde de centrale bank van Japan voor de vijfde maand achtereen een slechtere beoordeling van de economie. Door de aanslagen in de VS van september is de onzekerheid over de verdere ontwikkelingen alleen maar groter geworden, aldus de bank. In Hongkong daalde de Hang Seng-index met 1,4 procent naar 10.130 punten.

LONDEN

In Groot-Brittannië werd de negatieve lijn van Azië doorgezet. Hoewel de omzetten gering waren, daalde de koers van beursgraadmeter FTSE met 1,2 procent naar 5.083 punten. Britse beleggers bleven vanochtend vrij rustig, ze kozen ervoor te wachten op de bedrijfsresultaten die deze week bekend gemaakt worden door onder meer Philips, Nortel, Nokia en IBM. Ook zal de toespraak die de voorzitter van het Amerikaanse systeem van centrale banken, Alan Greenspan, woensdag houdt, van groot belang zijn. Opvallend was wel het sterke verlies van Rolls-Royce, 's werelds één na grootste producent van vliegtuigmotoren. De Britse zondagspers meldde gisteren dat het concern 3.500 banen moet schrappen in reactie op de verslechterende economische vooruitzichten die de luchtvaartindustrie teisteren. Banken zoals HSBC, Lloyds TSB en Royal Bank of Scotland verloren aan hoogte na de winstwaarschuwing van ING.

FRANKFURT

Ook in Duitsland hadden ING's berichten negatieve gevolgen voor de koersen van de lokale financiële waarden. HypoVereinsbank en Allianz, Duitslands één na grootse bank, verloren respectievelijk 2,1 en 1,7 procent. Depfa Deutsche Pfandbriefbank verloor ruim 2 procent nadat het concern bekend maakte dat verdere ontslagen ,,onafwendbaar'' zijn geworden als gevolg van de slechte lopende vastgoedmarkt in Duitsland. DaimlerChrysler, de grootste producent van trucks ter wereld, verloor ook. Het concern gaat een poging wagen `Freightliner', de Amerikaanse naam voor Mercedes-Benz weer nieuw leven in te blazen. De DAX verloor 0,9 procent.

PARIJS

In Frankrijk daalde de CAC-index met 1,5 procent naar 4.269 punten om dezelfde redenen als elders in Europa. Zo leed verzekeraar Axa onder ING's berichten. Producent van luxegoederen LVMH liep met 3,6 procent terug. Beleggers zijn bang voor een teruglopend Amerikaans consumentenvertrouwen, wat kan resulteren in een verminderde vraag naar luxeproducten.