ING verliest fors na winstwaarschuwing

In reactie op de winstwaarschuwing die ING vanochtend afgaf, verloor het fonds meer dan 13 procent aan beurswaarde. In zijn val sleepte ING ook de andere financiële waarden van de Amsterdamse beurs mee naar beneden. ABN Amro, Fortis en Aegon moesten fors inleveren.

De aanslagen in de VS en de negatieve economische omstandigheden dwongen bank-verzekeraar ING vanochtend tot het afgeven van een winstalarm. De terugval van resultaten bij de Amerikaanse dochter Reliastar zou groter zijn dan eerder ingeschat was. Het financiële concern voorziet dat de winst per aandeel over 2001 met ongeveer 5 procent zal stijgen. In augustus ging ING nog uit van een stijging van 17 procent.

Deze berichten van ING hadden een forse koersval tot gevolg. Tegen het middaguur stond ING met een verlies van 13,1 procent op 27,15 euro. Dit had, zowel op de grote Europese beurzen als in Amsterdam, ook bij andere financiële waarden forse verliezen tot gevolg.

De aan de AEX genoteerde financials ABN Amro (min 3,1 procent), Aegon (min 3 procent) en Fortis (min 2,8 procent) zorgden voor een flinke negatieve impuls van de AEX-hoogte. Alle financiële waarden samen waren vanochtend verantwoordelijk voor het verlies van 9,2 punten van de 11,2 die de AEX in totaal verloor. Rond het middaguur stond de beursgraadmeter met een verlies van 2,7 procent op 460 punten.

UPC en Versatel, twee AEX-fondsen die vorige week tientallen procenten aan beurswaarde wonnen na de bekendmaking van schuldsaneringsplannen, stonden vanochtend beide op iets minder dan 7 procent verlies.

Het sentiment op het Damrak en onder beleggers was aan het begin van de nieuwe handelsweek slecht. De dreiging van nieuwe terroristische aanslagen tempert de kooplust. Daarbij houden beleggers hun hart vast over de derde kwartaalcijfers waarmee een aantal Amerikaanse concerns deze week komt. Ook de cijfers van Philips, die voor morgen op de planning staan, leverden maar weinig optimisme op. Het elektronicaconcern verloor 3,2 procent.

Voedingsbedrijven wisten zich aan de malaise te onttrekken. Heineken, Numico en Unilever stonden op winst. Ook de Italiaanse producent van luxegoederen Gucci won. Dit in tegenstelling tot de Franse branchegenoot LVMH, die in Frankrijk verloor wegens vrees van beleggers dat de vraag naar luxeproducten af zal nemen. In Amsterdam leefde die zorg, gezien de stijging van 0,6 procent, niet.

In de Midkap-index van 25 middelgrote fondsen was de sfeer al net zo somber. Geen van die fondsen stond op winst.