Ieren herbegraven IRA-helden van weleer

Hij was maar een jongen en toch hield hij zijn hoofd hoog toen hij naar de galg liep. Hij glimlachte, want hij verheugde zich op het droevige afscheid dat nodig was voor de Zaak.

Zo laat een beroemd Iers volksliedje Kevin Barry sterven. De achttienjarige student medicijnen overviel in 1920 een broodwagen van het Britse leger in Dublin, waarbij drie soldaten werden gedood. Barry werd gearresteerd en later opgehangen in de Mountjoy-gevangenis. Die klungelige overval is vergeten en de drie doodgebloede soldaten – de jongste vijftien, de oudste 23 – ook. Maar Barry werd een martelaar van de Zaak, die in noord- én zuid-Ierland blijft leven.

Barry en negen andere geëxecuteerde `burgersoldaten' van het Ierse Republikeinse Leger (IRA) zijn gisteren in Dublin met militaire eer opnieuw begraven. Familieleden hebben jaren campagne gevoerd om de `vergeten tien' over te brengen van het niet-gewijde gevangeniskerkhof naar een echte begraafplaats. De herbegrafenis werd mogelijk na een stilzwijgend akkoord met de Ierse regering dat republikeinen de tien niet voor politieke doeleinden konden exploiteren. Ze mogen niet worden beladen met ,,de verschrikkelijke daden'' uit de Noord-Ierse Troubles, aldus de Ierse premier Ahern, die sprak op het Glasnevin-kerkhof.

De kisten, bedekt met de Ierse driekleur, waren van het Mountjoy-kerkhof onder begeleiding van militairen via O'Connell Street – waar de Paasopstand van 1916 begon – eerst naar een kerk in het centrum gebracht. Voormalig aartsbisschop Cahal Daly noemde daar ,,degenen die de vrede omarmen'' de ,,ware erfgenamen'' van de onafhankelijkheidsstrijders. De dienst werd bijgewoond door de Ierse president, Mary McAleese, en door de Sinn Féin-chefs Adams en McGuinness.

Sommige Ieren noemden de staatsbegrafenis ongepast. Ahern, leider van de Fianna Fail-partij die zichzelf beschouwt als wettige erfgenaam van de republikeinse zaak, kreeg het verwijt dat hij de begrafenis liet samenvallen met de laatste dag van zijn partijcongres. Zo zou hij zijn partij in de aanloop naar de verkiezingen, volgend jaar, een ,,diepere kleur groen'' willen bezorgen om Sinn Féin, dat het volgens peilingen goed zou doen, wind uit de zeilen te nemen.