Excuses Oekraïne na ramp Toepolev

De Oekraïense minister van Defensie, Aleksandr Koezmoek, heeft zaterdag zijn excuses aangeboden voor de fatale fout van de Oekraïense luchtverdediging, die op 4 oktober een Russisch passagiersvliegtuig met 78 inzittenden neerschoot.

Koezmoek zei niet met zoveel woorden dat het een Oekraïense raket was geweest die de Toepolev van Sibir Airlines neerhaalde. ,,We weten dat we betrokken zijn'' bij de explosie van het toestel, aldus Koezmoek. ,,Daarom bied ik mijn excuses aan aan de nabestaanden van diegenen die in deze catastrofe op tragische wijze zijn omgekomen, en aan de president van Oekraïne, de regering, het parlement en het Oekraïense volk.'' De commandant van de Oekraïense luchtverdedigingsstrijdkrachten, generaal Vladimir Tkatsjov, bood zaterdag zijn ontslag aan.

Na de ramp met de Toepolev, die op weg was van Tel Aviv naar Novosibirsk, sprak Oekraïne aanvankelijk categorisch tegen dat een Oekraïense raket het toestel boven de Zwarte Zee had neergehaald. Amerikaanse woordvoerders hadden op basis van foto's van spionagesatellieten al enkele uren na de ramp de these van de raket opgeworpen. De raket, een S-200, was afgevuurd tijdens militaire oefeningen op de Krim en uit de koers geraakt. Maar volgens de Oekraïense regering bevond het Russische vliegtuig zich te ver van de baan van de raket.

Toen Russische onderzoekers echter uit de Zwarte Zee wrakstukken ophaalden die geen onderdeel hadden uitgemaakt van het vliegtuig, moest Kiev toegeven dat de Toepolev inderdaad door een Oekraïense raket zou kunnen zijn neergehaald. President Koetsjma zei dat zijn regering de bevindingen van de Russische onderzoekscommissie zou accepteren, welke conclusie die commissie ook bereikte. Afgelopen vrijdag oordeelde de commissie dat een raket inderdaad de oorzaak van het drama is geweest. Volgens de chef van de commissie is de raket vijftien meter boven de Toepolev geëxplodeerd. In de delen van de romp die zijn geborgen zijn 350 gaten van scherven van de raket geconstateerd.