EU: VS concurreren oneerlijk

Europees Commissaris Loyola de Palacio (Transport) heeft de de Verenigde Staten dit weekeinde gevraagd te onderzoeken of Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hun transatlantische tarieven sterk hebben verlaagd, sinds ze profiteren van overheidssubsidies ter compensatie van de crisis in de luchtvaart na de aanslagen van 11 september.

In een brief aan de Amerikaanse minister voor Transport, Norman Mineta, schrijft de Eurocommissaris dat zo'n eventuele tariefsverlaging ,,volkomen onacceptabel'' is. De Palacio reageert met haar brief op klachten van Europese vliegmaatschappijen. Volgens topman Jean-Cyril Spinetta van Air France gelden de lagere tarieven sinds begin oktober. Toen kwam bij Amerikaanse maatschappijen de eerste tranche binnen van de vijf miljard dollar (12,2 miljard gulden) aan directe subsidies die is toegezegd.

De Palacio heeft Mineta gevraagd ,,alle noodzakelijke maatregelen'' te nemen om een eind te maken aan zo'n situatie. ,,Wij kunnen niet accepteren dat Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen de publieke subsidies gebruiken door een oneerlijke concurrentie op de transatlantische markt.''

De Europese Commissie gaf vorig week haar fiat aan beperkte steun voor de Europese luchtvaart als compensatie voor schade door de aanslagen op 11 september en enkele andere maatregelen. Europese transportministers spreken morgen in Luxemburg over de situatie in de luchtvaart.