Eerste kritiek van Saoedi-Arabië op acties Amerika

Saoedi-Arabië, nauwe bondgenoot van de Verenigde Staten, heeft vanochtend negatief gereageerd op de Amerikaans-Britse aanvallen op de Afghaanse Talibaan en het terreurnetwerk van Osama bin Laden. Ook de Indonesische president Megawati Soekarnoputri leverde harde kritiek.

,,Wij hadden gewenst dat de Verenigde Staten in staat waren geweest om de terroristen uit Afghanistan weg te halen zonder hun toevlucht te zoeken tot de actie die zich op dit moment afspeelt'', zei de Saoedische minister van Binnenlandse Zaken, prins Nayef bin Abdulaziz. Zijn uitspraak werd verspreid door het officiële Saoedische persbureau SPA.

Het was de eerste Saoedische reactie op de acties, die 7 oktober begonnen. Prins Nayef onderstreepte dat de aanvallen ,,alleen de terroristen en al degenen die hen steunen hadden moeten treffen''.

In het Midden-Oosten hebben alleen de Palestijnse leider Yasser Arafat en de Egyptische president Hosni Mubarak onomwonden steun uitgesproken voor de huidige campagne. Beiden hebben uitgesproken belang bij Amerikaanse welwilllendheid. De Saoedische autoriteiten, die binnenslands grote problemen hebben, hadden vooraf al duidelijk gemaakt dat de Verenigde Staten voor aanvallen geen gebruik konden maken van hun bases in Saoedi-Arabië. Over de Saoedische opstelling groeit de irritatie in Washington.

Onze correspondent in Jakarta voegt hieraan toe: President Megawati Soekarnoputri van Indonesië heeft vannacht, tijdens de viering van Mohammeds hemelvaart, voor het eerst verhulde, maar harde kritiek geleverd op de Amerikaanse acties in Afghanistan. In de Istiqlal-moskee van Jakarta deelde ze voor enkele honderden gelovigen, kabinetsleden en ambassadeurs een diplomatieke oorveeg uit aan ambtgenoot Bush toen ze zei: ,,Terroristen dienen te worden bestraft, maar het is onaanvaardbaar dat regeringen – ook al zeggen ze op zoek te zijn naar de daders – andere landen en volken aanvallen''. ,,Bloed kan niet worden uitgewist met bloed'', aldus Megawati.

In haar toespraak noemde zij de VS noch Afghanistan, maar de boodschap was duidelijk. De president deed kennelijk een handreiking aan de grote islamitische gemeenschap die steeds meer druk uitoefent op de regering om afstand te nemen van de represailles tegen het Talibaanbewind.

De politie van Jakarta heeft vanochtend enkele honderden anti-Amerikaanse betogers voor het parlementsgebouw met waarschuwingssschoten, traangas en een waterkanon verspreid, nadat ze een bevel heen te gaan hadden genegeerd. Het militante Front voor de Verdediging van de Islam (FPI), dat vorige week het initiatief nam tot betogingen voor de Amerikaanse ambassade, kreeg van de politie een verbod om zich buiten zijn hoofdkwartier in het centrum van Jakarta te begeven. Een FPI-woordvoerder sprak van een ,,oorlogsverklaring''.