Duitse Lufthansa bezuinigt fors

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft ingrijpende bezuinigingen aangekondigd om de inkomensderving na de aanslagen van 11 september het hoofd te bieden. Het bedrijf overweegt de invoering van een vierdaagse werkweek en sluit ontslagen niet uit.

Lufthansa heeft per week 50 miljoen euro minder inkomsten sinds de aanslagen in New York en Washington, aldus topman Jürgen Weber, gisteren in zondagskrant Bild am Sonntag. De maatschappij vervoert sinds 11 september 20 procent minder passagiers. De huidige crisis in de luchtvaart is volgens Weber dramatischer dan de malaise ten tijde van de Golfoorlog.

Het bedrijf sluit niet uit dat het lopende boekjaar met een operationeel verlies wordt afgesloten. Vóór de aanslagen rekende de onderneming nog op een winst van tussen 700 en 750 miljoen euro. Dat doel werd al onmiddellijk na de aanslagen als onrealistisch bestempeld.

De loonsverhoging van 21 procent die Lufthansa-piloten begin dit jaar na diverse stakingen hebben afgedwongen, komt grotendeels te vervallen. De stijging van de lonen was gedeeltelijk gekoppeld aan de resultaten van de onderneming. Dienstreizen worden tot een minimum beperkt, de aanschaf van nieuw materieel is stop gezet, verhuizingen van Lufthansa-personeel zijn geschrapt. Het personeel van de maatschappij mag niet langer op internet surfen voor privé-doeleinden.

Om gedwongen ontslagen te vermijden wil Weber tijdelijk een vierdaagse werkweek invoeren met bijbehorende salarisvermindering. Als de bonden hier niet mee instemmen, dan betekent dat onherroepelijk arbeidstijdverkorting, gedwongen ontslagen en kostbare sociale regelingen. Lufthansa had al twee dagen na de aanslagen een aantal noodmaatregelen genomen. Volgens het ministerie van Financiën heeft de onderneming nog niet bij de bondsregering om steun verzocht.