Draagmoederschap

Gynaecoloog Sylvia Dermout promoveert op een proefschrift over het inbrengen bij een andere vrouw van gekweekt embryo dat genetisch geheel afkomstig is van zogenoemde wensouders. Dit wordt genoemd IVF-draagmoederschap. In de krant van 9 oktober beweert Dermout met droge ogen dat dit ,,een goede voortplantingsmethode is die nauwelijks blijvende negatieve medische of psychologische gevolgen heeft voor de betrokkenen''.

Dit kan zij echter onmogelijk weten omdat zij de kinderen die met behulp van deze techniek geboren zijn nog niet enige decennia in hun ontwikkeling heeft kunnen volgen. Deze kinderen zijn wel verreweg de meest direct betrokkenen.

Op mij komt dit niet wetenschappelijk gefundeerd over. Haar onderzoek kan dan ook geen basis zijn voor het wettelijk toestaan van ,,ideëel hoogtechnologisch draagmoederschap met in-vitrofertilisatie'', zoals ze zou willen blijkens het artikel.

Ik ben iedere keer weer verbijsterd als ik lees hoe weinig oog artsen hebben voor de gevolgen van hun technologische hoogstandjes op het gebied van de voortplanting bij de echte betrokkenen. In dit geval de kunstmatig verwekte en door een vreemde vrouw (anders dan de biologische moeder) gedragen kinderen.

    • E. de Cock
    • St Jansteen