Doden in Nigeria na demonstratie tegen de VS

Bij gevechten tussen moslims en christenen in de Noord-Nigeriaanse stad Kano zijn het afgelopen weekend zeker dertien doden gevallen en misschien wel tweehonderd. De rellen ontstonden vrijdag na afloop van een vreedzame demonstratie tegen de Amerikaanse bombardementen op Afghanistan.

Bendes jongeren trokken de straat op om rellen te schoppen. Ze staken auto's en woningen in brand, wierpen brandende barricades op en plunderden winkels en kantoren. Volgens de autoriteiten vielen er dertien doden maar zij houden het dodental altijd laag om te voorkomen dat de ongeregeldheden overslaan naar andere steden. Ooggetuigen zeiden dat alleen al in de voorstad Zangon tweehonderd mensen omgekomen zijn.

De regering heeft onmiddellijk het leger ingeschakeld om de orde te herstellen. Soldaten gebruikten traangasgranaten en schoten met scherp. De plaatselijke commissaris Yakubu Bello Uba zei dat de politie opdracht heeft gekregen om rellenschoppers zonder waarschuwing vooraf te doden.

Volgens een overheidswoordvoerder heeft ,,jeugdig tuig'' de demonstratie tegen Amerika gekaapt om in het blinde weg te plunderen. Vanaf zaterdag is een avondklok ingesteld. Vanmorgen leek de rust weergekeerd in Kano, al zeggen plaatselijk journalisten dat de sfeer gespannen blijft.

De gevechten hebben maar zijdelings te maken met de Amerikaanse aanval op Afghanistan. Ze zijn zelfs niet af te doen als ordinaire godsdienststrijd. De achtergrond is in de eerste plaats economisch. Jaren van wanbeleid en corruptie hebben geleid tot verarming en marginalisering van grote delen van de bevolking. Hun woede en frustratie komt met grote regelmaat tot uitbarsting waarbij religieuze en tribale tegenstellingen vaak fungeren als lont in het kruitvat.

In Kano zijn moslims in de meerderheid, maar er leeft ook een grote groep christenen met veel economische macht. De afgelopen tien jaar is het in Kano regelmatig tot gewelddadige confrontaties gekomen.

Bij etnische en religieuze gevechten zijn de laatste twee jaar in Nigeria al duizenden gevallen, de meesten in het islamitische noorden waar twaalf deelstaten het islamitisch recht hebben ingevoerd. In september kwam het nog tot een uitbarsting in de centraal-Nigeriaanse stad Jos waar ten minste 500 mensen omkwamen. Ook daar zochten christenen en moslims de gewelddadige confrontatie.

Aanleiding in Jos was de viering van de terreuracties op de VS door islamitische jongeren.