Dekker met vierde plaats net naast het podium

Met een vierde plaats voor Erik Dekker en enkele vergeefse demarrages van Michael Boogerd heeft de Nederlandse wielerploeg gisteren naar behoren gepresteerd in Lissabon. De oranje shirts waren regelmatig van voren te bewonderen en dat is de afgelopen jaren wel eens anders geweest bij een wereldkampioenschap.

Dekker kwam een paar decimeter tekort voor een podiumplaats. Hij kon zichzelf weinig verwijten, vertelde hij na afloop. ,,Als ik Zabel voor blijf in de sprint, heb ik het toch niet slecht gedaan'', dacht de best geklasseerde Nederlander. Komende zaterdag kan Dekker in de Ronde van Lombardije de wereldbeker winnen, een prijs voor de beste renner na tien klassiekers.

Meer dan Dekker reed Boogerd bijna de hele dag in het voorste gelid. Hij probeerde in de beklimmingen een paar keer te versnellen, maar had te weinig kracht voor een beslissende demarrage. In de laatste kilometer deed Boogerd een ultieme uitvalspoging op een vlak wegdek. Hij sprak zelf over ,,een wanhoopsdaad die gedoemd was te mislukken''. Hij eindigde, achterin de kopgroep maar in dezelfde tijd als de winnaar, op de 43ste plaats.

Boogerd smeet minder met zijn krachten dan in de voorbije jaren. In opdracht van bondscoach Gerrie Knetemann kreeg hij bij elke doorkomst de opdracht rustig aan te doen. ,,Er werd wel driehonderdduizend keer gezegd dat ik moest wachten. Wat is wijsheid? Nu reed ik tegen mijn natuur in. Misschien had ik flink moeten doortrekken. Het enige positieve aan dit WK is dat ik met de besten mee kon.''

Knetemann kon ook na zijn elfde WK geen Nederlandse wereldkampioen begroeten. Volgens de bondscoach viel de meeste renners niets te verwijten. Hij uitte lichte kritiek op Boogerd. ,,Ik heb inderdaad gezegd dat hij moest wachten, maar dat gold niet voor de laatste ronde. Toen had hij in klimmetjes nog een paar keer flink gas moeten geven.''

Knetemann refereerde aan de ploegentaktiek, waarin Marc Lotz en Karsten Kroon de knechtenrol met verve speelden. Zij pareerden een paar tegenaanvallen en hielden hun kopmannen tot de laatste ronde uit de wind. Volgens Knetemann pakte zijn strijdplan goed uit. ,,Alleen jammer dat we geen sprinters hebben. Dan ben je op zo'n WK gauw uitgeboerd.''

De Nederlandse junior Niels Scheuneman won zaterdag zijn tweede medaille bij de WK. Eerder in de week werd hij derde in de individuele tijdrit, nu eindigde hij als tweede in de wegwedstrijd. Scheuneman meende zaterdag voor plaats acht te sprinten en bleek na binnenkomst opeens winnaar van de zilveren medaille. Het was een wonderbaarlijke ervaring voor de Nederlander, die alleen de ontsnapte Oekraïener Oleksandr Kvatsjoek voor zich had in de uitslag. Het communicatiesysteem liet Scheuneman zaterdag in de finale in de steek. Een van zijn ploeggenoten was de microfoon vergeten uit te zetten, waardoor bondschoach Van Kessel zijn pupil niet kon vertellen hoe de situatie in koers was. Scheuneman verliet in de slotronde het peloton, sloot aan bij vier vluchters en meende dat er nog wat renners vooruit waren. Dat alleen Kvatsjoek voorop lag was hem ontgaan. De 17-jarige Scheuneman stapt volgend jaar over naar de amateurploeg van Rabobank, die wordt geleid door oud-profrenner Nico Verhoeven.