Bush wijst aanbod van Talibaan af

De Amerikaanse president Bush heeft een aanbod van de Talibaan om te onderhandelen over het lot van terroristenleider Osama bin Laden opnieuw afgewezen.

De streng-islamitische leiders van Afghanistan hebben dit weekeinde een nieuwe poging gedaan een overeenkomst te bereiken over uitlevering van Bin Laden. Wanneer de VS de schuld van Bin Laden aan de aanslagen op 11 september kunnen bewijzen en hun bombardement op Afghanistan staken, dan overhandigen de Talibaan Bin Laden aan een derde land.

,,Ze moeten het nog niet hebben begrepen: er wordt niet onderhandeld'', zei Bush gisteren, na terugkomst uit Camp David, het presidentiële buitenverblijf. De directe afwijzing, eerder al door Bush geuit, kwam op het moment dat de Amerikaanse minister van Justitie Ashcroft verklaarde dat nog altijd tweehonderd verdachten die banden hebben met de terreuraanslagen van vorige maand vrij rondlopen in de VS. Onder hen zouden zich actieve terroristen bevinden.

De angst voor nieuwe terroristische aanslagen blijft bestaan nu weer gevallen van miltvuur (antrax) zijn ontdekt. Dit weekeinde werd in New York en Reno in de staat Nevada groot alarm geslagen nadat bij het televisiestation NBC en het computerbedrijf Microsoft sporen van de zeldzame bacterie die de ziekte veroorzaakt werden gevonden. Sinds 4 oktober hebben twaalf mensen een besmetting opgelopen. Een van hen overleed aan de ziekte. De Amerikaanse federale recherche zegt geen verband te hebben gevonden tussen de miltvuurbesmettingen en de aanslagen van 11 september.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell is gisteren afgereisd naar Azië in een poging het destabiliserend effect van de aanvallen op Afghanistan in de regio tegen te gaan. Zo komt Powell in Pakistan zijn steun betuigen aan de Pakistaanse president Pervez Musharraf, die te maken heeft met binnenlands fundamentalistisch verzet omdat hij de Amerikaanse aanval op Afghanistan steunt. De Pakistaanse regering maakt zich zorgen over de duur van de actie tegen Bin Laden en Afghanistan. ,,Hoe langer deze operatie voortduurt [...], hoe meer Afghaanse vluchtelingen naar Pakistan komen en hoe groter de zorgen in Pakistan'', aldus Abdul Sattar, de minister van Buitenlandse Zaken van Pakistan.

Amerikaanse bombardementen op Afghaanse stellingen en vermeende schuilplaatsen van Bin Ladens terreurgroep Al-Qaeda zijn een tweede week ingegaan. Gedurende de dag werd de Zuid-Afghaanse stad Kandahar, het bolwerk van de Talibaan, opnieuw getroffen. 's Nachts kwam Kabul onder vuur. De Talibaan hebben gezegd dat ook Mazar-i-Sharif, Jalalabad en Herat zijn bestookt.

Volgens het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, zijn de aanvallen op Afghanistan bedoeld ,,om daar de druk op de ketel te houden.'' . [Vervolg: AFGHANISTAN: pagina 4]

AFGHANISTAN

Bush: niet praten over schuld of onschuld

[Vervolg van pagina 1] Bush heeft met zijn afwijzing gereageerd op het aanbod van de Talibaan dat zondag werd verwoord door de derde man ervan, de Afghaanse vice-premier Haji Abdul Kabir.

Volgens Bush is uitlevering van Bin Laden onvoorwaardelijk. ,,Er bestaat geen reden te praten over onschuld of schuld. We weten dat hij schuldig is. Breng hem aan. Als ze willen dat wij onze militaire operatie staken dan moeten ze gewoon voldoen aan de condities die ik heb gesteld. En wanneer ik zeg geen onderhandelingen, dan bedoel ik geen onderhandelingen.''

De Talibaan hebben vandaag gezegd dat zowel Osama Bin Laden als mullah Mohammad Omar ongedeerd zijn.

De streng islamtische leiders van Afghanistan hebben dit weekeinde buitenlandse journalisten toegelaten tot de plek waar vorige week bijna tweehonderd mensen zouden zijn omgekomen.

Het is de eerste keer sinds het begin van de bombardementen op 7 oktober dat journalisten uit het buitenland werden toegelaten tot gebied van de Talibaan.

Tegenover de Amerikaanse krant USA Today heeft de Pakistaanse president Pervez Musharraf gezegd dat de VS er beter aan doen eerst mullah Omar ,,te pakken'' alvorens zich te richten op Bin Laden.

,,Pak mullah Omar en Osama kan niet langer opereren. Dan raakt hij op de vlucht'', aldus Musharraf voorafgaand aan het bezoek van Powell. ,,Je moet het zwaartepunt [Omar] wegnemen, dat is wat ik zou doen als ik de leiding zou hebben over deze campagne.''