Botsing over wethouderswedde

Minister K. de Vries van Binnenlandse Zaken wil niet tornen aan zijn voorstel om de wethouderssalarissen op te trekken tot maximaal 85 procent van het burgemeesterssalaris. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de wethouderswedde verhogen tot negentig procent van het burgemeesterssalaris.

Vooral wethouders in kleinere gemeenten worden vaak `onderbetaald', zo bleek eerder dit jaar uit door de minister gevraagd onderzoek naar de bezoldiging van de ongeveer zeventienhonderd wethouders in Nederland door adviesbureau Buitenhek & Van Doorn.

Ze worden betaald op basis van een 22-urige werkweek terwijl dat in de praktijk vaak meer dan het dubbele is. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt gekeken naar de mogelijkheid om iets te doen aan de ureninschaling van wethouders.

De Vries toonde zich bereid de weddes op te trekken, maar niet tot de door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voorgestelde hoogte van 95 procent van het burgemeesterssalaris. De Tweede Kamer besloot vervolgens tussen minister De Vries en de gemeenten in te gaan staan met een koppeling aan het burgemeesterssalaris van negentig procent.

De hoogte van de wethoudersweddes komt deze week aan de orde bij het Kamerdebat over de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken.