Blij dat ik skate

Lelystad, groeistad in de polder, heeft te weinig skatebanen. Jongeren klagen dat ze het in de polder moeten stellen met een enkele skatebaan in de open lucht die bovendien mankementen vertoont en die bezaaid is met glasscherven. Maar een half jaar geleden werden de hekken voor een overdekte parkeergarage in het centrum werden weggehaald, en sindsdien zwieren veel skaters tussen de geparkeerde auto's op glad asfalt. De bewoners van de appartementen boven de parkeergarage Agora worden intussen gek van het lawaai dat soms tot diep in de nacht duurt. Het lijkt wel alsof er een trein langs een perron dendert, of dat er iemand met een klopboor aan de slag is, aldus getergde bewoners. Sommigen moeten midden in de nacht hun krijsende kinderen troosten en anderen zijn bang dat ze hun baan moeten opzeggen en terugvallen in een uitkering omdat ze niet aan hun slaap toekomen. De buurt besloot om desnoods met geweld een einde aan de overlast te maken. Zodra de gehate skategeluiden worden gesignaleerd, treedt een telefooncirkel in werking en staan zes mannen klaar om poolshoogte te nemen. Tot op heden is er nog geen geweld gebruikt. Als de mannen optrekken, druipen de skaters af zonder te protesteren.

De garage maakt een vieze indruk. Er ligt glas op de vloer en tegen de muren staan etensresten. Op de muur is met zwarte letters een waarschuwing tegen inbraak of vernieling geschilderd. Vroeger werd de garage bewaakt door twee oudere mannen. Zij zaten in een hok waar je ook snoep en fris kon kopen. Automobilisten konden er veilig parkeren om te winkelen in stadscentrum De Gordiaan of om te logeren in hotel Mercure of het Agora Theater te bezoeken. De buurtbewoners vragen zich af waarom aan deze situatie een einde is gemaakt. De gemeente spreekt van een onvoorzien effect van een wijziging in het parkeerbeleid. Als je hekken weghaalt bij een parkeergarage, is niet het eerste waar je aan denkt dat skaters er bezit van zullen nemen. En we moeten het zo zien dat de garage jarenlang was verhuurd aan een particulier. Bij het aflopen van het contract heeft deze particulier de hekken verwijderd en de bewaking afgeschaft.

Behalve skaters hebben inmiddels ook hangjongeren, verslaafden en scholieren van het nieuwe, immense regionale opleidingscentrum naast de appartementen de parkeergarage ontdekt, alwaar zij zich onledig houden met roken, drinken of naar beneden spugen. De buurtbewoners durven er hun voertuigen niet meer te parkeren, omdat er regelmatig auto's worden opengebroken. Zodat bewoners liever via een fietsbrug naar hun appartementen rijden dan de garage te gebruiken.

Morgen bespreken burgemeester en wethouders van Lelystad een ambtelijk voorstel om de hekken terug te schroeven, tourniquets te plaatsen en bewoners toegangspassen te verstrekken.

    • Arjen Schreuder