Abchaziërs fel tegen vertrek van Russen

De Abchazische regering heeft gealarmeerd gereageerd op de Russische aankondiging, dat Moskou zijn vredesmacht uit het grensgebied tussen Georgië en Abchazië zal terugtrekken als Georgië dat wil.

De Abchazische regeringswoordvoerder Astamoer Tania zei zaterdag dat de aftocht van de Russische vredesmacht tot ,,grootscheepse militaire operaties'' zal leiden. De Abchaziërs zijn ,,categorisch'' tegen een vertrek van de vredesmacht omdat die ,,de enige garantie voor vrede en stabiliteit in de regio is'', aldus Tania.

Tania reageerde op een opmerking van president Vladimir Poetin, die vrijdag aankondigde dat Rusland zijn troepen terugtrekt als Georgië dat wenst. Een dag eerder had het Georgische parlement vrijwel unaniem (met maar één tegenbstem) die terugtrekking geëist. Poetin tekende wel aan dat de troepenmacht namens het GOS (Gemenebest van Onafhankelijke Staten) optreedt en dat voor een terugtrekking een GOS-besluit nodig is. Moskou heeft laten weten niet betrokken te willen worden bij het oplaaiende conflict tussen Georgië en de separatistische regio Abchazië, die zich in 1993 na een oorlog van Georgië afscheidde en sindsdien de facto als een onafhankelijke – hoewel door niemand erkende – republiek functioneert.

De Abchaziërs hebben de afgelopen week te kampen gekregen met een invasie van honderden ,,Georgische, Tsjetsjeense, Azerbajdzjaanse en Arabische terroristen'' in de Kodor-vallei. Gisteren meldden ze dat deze `terroristen' zich na dagenlange gevechten nu in noordelijke richting uit de Kodor-vallei terugtrekken, in de richting van de grens met Rusland. Bij de gevechten zijn zeker twee Abchaziërs en naar schatting vijftien leden van de invasiemacht gedood. De Kodor-vallei scheidt Abchazië van Georgië en is een soort niemandsland waarin geen van beide partijen de dienst uitmaakt.

Abchazië maakte gisteren bekend dat het Rusland officieel heeft gevraagd geassocieerd lid van de Russische federatie te mogen worden. De Abchazische premier Anri Dzjergenia zei dat dit neerkomt ,,op een integratie van Abchazië in Rusland''. De kans dat Rusland dat verzoek inwilligt, wordt zo goed als uitgesloten geacht.