WK wielrennen?

Voor het WK wielrennen op de weg, morgen in Lissabon, hebben zich net als voorgaande jaren veel toppers afgemeld. Moet het WK op een ander tijstip gehouden worden?

Adrie van Diemen, inspanningsfysioloog Rabobankploeg: ,,Het is vervelend voor de renners dat het WK pas in oktober wordt verreden. Als het toetje pas op het eind van het seizoen op het programma staat, slaat de vermoeidheid bij veel jongens toe. Voor renners die de Tour als hoofdoel hebben, komt een WK in oktober slecht uit. Renners die liever de Ronde van Spanje rijden, hebben minder problemen met het WK. Dat past dan precies in hun programma. Niet iedereen beschikt over de financiële middelen om een trainingskamp in een warm land te beleggen, daardoor haken veel toprenners af. Een WK in augustus komt veel sporters beter uit, maar de wielerkalender biedt weinig ruimte voor verplaatsing. En als er wordt geschoven met wedstrijden, moet dat behoedzaam gebeuren. Want je kunt moeilijk Luik-Bastenaken-Luik in oktober organiseren.''

Hennie Kuiper, oud-wereldkampioen: ,,De meeste renners zijn leeg, die jongens hebben niets te zoeken op een WK in oktober. Zo'n wedstrijd hoort zwaar te zijn, veel toprenners kunnen aan het eind van het seizoen niet veel presteren. Toch blijft het WK een prachtige wedstrijd. Om wereldkampioen te worden moet je beschikken over een over-mijn-lijk-mentaliteit. Doordat de Ronde van Spanje in 1995 naar voren is geschoven, vindt het WK op de weg helaas in oktober plaats. Toch zijn er renners die én de Tour, én de Ronde van Spanje én een WK kunnen rijden. De doorsnee wielrenner moet echter keuzes maken. Eigenlijk overschaduwt het succes van de Tour andere evenementen. Een topper als Armstrong richt zich een jaar lang op de Tour, waarna hij geen grote wedstrijd meer rijdt. Daarom zijn er te weinig vedetten te bewonderen op het WK. Dat betekent niet dat andere renners niet meer gemotiveerd zijn, want jongens als Dekker en Julich staan op scherp.''

Joop Atsma, voorzitter wielerbond KNWU en Tweede Kamerlid voor het CDA: ,,Achteraf bezien was het geen goede keuze van wielerbond UCI om het WK naar oktober te verplaatsen. Het evenement moet eigenlijk in de zomermaanden worden georganiseerd. In oktober is er meer kans op slecht weer, het WK kan dan eigenlijk ook alleen maar in zuidelijke landen worden verreden. Dankzij het WK heeft de Vuelta aan betekenis gewonnen, want veel toprenners rijden tegenwoordig de Ronde van Spanje. Het is vervelend dat een aantal jongens met fysieke problemen kampt voor het WK. Traditioneel regent het afzeggingen. Je moet een sterke sporter zijn om na een lang wielerseizoen een WK te rijden. Er is ruimte op de kalender om het WK te verplaatsen naar een geschikter tijdstip. De vraag is of dat ook gebeurt.''

Erik Breukink, oud-renner: ,,Ik betreur alle afzeggingen, maar er zijn nog steeds veel goede renners op het WK. Als zo'n wedstrijd in augustus wordt gehouden, doen er meer toppers mee. De renners moeten keuzes maken: wél de Tour en geen WK, of géén Tour en wél de Vuelta en het WK. Het is erg lastig om alledrie de wedstrijden te rijden, dat is fysiek bijna niet op te brengen. Kijk naar de toprenners van de toonaangevende wielerlanden: daarvan heeft zich ook een aantal afgemeld voor het WK. Ik ga er niet van uit dat de UCI de datum van het WK zal veranderen.''

Jeroen Wielaert, wielerverslaggever radio 1: ,,Oktober is een slechte datum voor het WK. Afgezien daarvan blijft die wedstrijd een veredeld criterium. Het WK had een nazomerse glans, nu is het een herfstwedstrijd geworden. Door al die afzeggingen wordt het een triest evenement. De organisatoren moeten zich afvragen of de marketing van hun product in orde is. Als de Ronde van Spanje verplaatst kan worden, is er ook wel een mogelijkheid om het WK te verschuiven. Ach, de Tour is eigenlijk het echte WK, het huidige WK is meer een loterij. De meeste renners willen nu eenmaal presteren in de Tour. Als ze het WK ook nog kunnen rijden, vinden ze dat wel aardig. Meer niet. Het WK is suf en mist elke vorm van heroïek.''

    • Marcel Abrahams